Eva Zorman je 21-letna študentka medicine iz Slovenj Gradca, ki si je nastop na letošnjem svetovnem teku prislužila z lanskoletno zmago na teku Wings For Life v Sloveniji. Takrat je pretekla 40 kilometrov, letos pa več kot 48 in tako pretekla največ v ženski kategoriji v Braziliji. 

A ni šlo brez zapletov, Slovenka je na včerajšnjem tekmovanju v Riu de Janeiru organizatorje namreč hudo zmedla, ko si je pred štartom s fantom Miho Dobravcem po pomoti zamenjala štatrni številki. Ob zmagi v ženski kategoriji so tako vodilni najprej navedli, da je zmagalo dekle z imenom Miha, zato sprva nihče ni vedel, da gre pravzaprav za slovensko zmago. 


Eva Zorman ob lanskoletni zmagi v Sloveniji. Foto: Red Bull


V Braziliji je letos nastopil tudi ruski tekač Ivan Motorin, ki je lani zmagal na teku v Sloveniji, predlani pa v Rusiji. Vsi zmagovalci nacionalnih tekov si za nagrado lahko sami izberejo lokacijo tekmovanja za prihodnje leto in tudi on je izbral Rio de Janeiro. Tam ga je v boju za prvo mesto letos ugnal le domačin José Eraldo Lima, z najboljšim rezultatom na svetu pa se je med moške tekmovalce zapisal šved Aron Andreson, ki je na invalidskem vozičku na Floridi pretekel skoraj 90 km. 


Tako so lani tekli v Sloveniji. Foto: Red Bull


Med ženskami je na svetovni ravni letos slavila Portugalka Vera Nunes, v Nemčiji je pretekla slabih 54 kilometrov. Slovenski tekačici Zormanovi, ki ji maratoni nikakor niso tuji, saj je zmage zadnja leta nizala že na regionalnih športnih dogodkih, tako do svetovnega rekorda ne manjka veliko. Že lani se je okitila z naslovom zmagovalka globalnega študentskega teka Wings for Life World Run, športu pa želi posvetiti tudi poklicno pot, saj kot bodoča športna ortopedinja sanja tudi o lastnem športno-rehabilitacijskem centru v Avstriji. 


Slovenska izvedba Wings For Life


Preostali slovenski tekači so se pri nas letos lahko udeležili nekoliko drugačnega teka Wings For Life. Tokrat je namesto z zasledovalnimi vozili (to klasično izvedbo so organizirali le na 12 lokacijah po svetu) potekal z mobilno aplikacijo. A to jih ni ustavilo. Skupaj z več kot 100.000 udeleženci na več kot 200 lokacijah v 66 državah sveta so skupaj za dobrodelne namene premagali 934.484 kilometrov in zbrali tri milijone evrov za raziskave hrbtenjače.