Pandemija novega koronavirusa je v domove zaprla vse, tudi glasbene zvezde, ki so bile prisiljene odpovedati svoje koncerte. A to jih ne ustavi, da ne bi poslušalcem še naprej igrali glasbe v živo. Chris Martin, pevec britanske skupine Coldplay, ki je trenutno ločen od ostalih glasbenih članov, saj je vsak izmed njih obtičal v drugi državi, se je odločil, da na Instagramu v živo klepeta in igra za svoje sledilce. Tovrstnega prenosa v živo se je lotil prvič, zato jih je prosil, da mu oprostijo nerodnosti, a poslušalcem to ni motilo, posnetek pa je še vedno viden na njegovem Instagramu. 


Pevec Coldplayjev je k sodelovanju v akciji, ki jo je poimenoval #TogetherAtHome (skupaj doma, op. p.), povabil tudi druge glasbene kolege, v objavi je nominiral ameriškega pevca Johna Legenda, ki se je nemudoma odzval na pobudo in že čez nekaj ur pripravil koncert v živo iz varnega zavetja svojega doma. Legend se je zadeve lotil še bolj sproščeno kot Martin, saj je zgolj v jutranji halji pozdravil gledalce in jim zaupal, da ima pod njo le spodnjice. Med koncertom se mu je pridružila tudi njegova žena, manekenka Chrissy Tiegen, zavita samo v brisačo in turban je sedla na klavir in poslušala možev nastop, družinsko veselje pa je proti koncu popestrila še njuna hči Luna

Legend je mikrofon nato predal glasbenemu podmladku, ameriškemu pevcu Charlieju Puthu, ki je sprejel pobudo, nato pa izzval pevca nekdanje skupine One Direction Nialla Horana in rapperja Commona, slednji se na izziv še ni odzval. 


Kdo bo naslednji od tujih glasbenikov, ki bo popestril karanteno poslušalcev po svetu z domačim koncertom, še ni znano, so se pa medtem skupaj zbrali filmski, televizijski in glasbeni zvezdniki na pobudo igralke Gal Gadot ter zapeli legendarno skladbo Johna Lennona Imagine. Video si lahko ogledate tukaj

Med slovenskimi glasbeniki se je koncertiranja na družbenih omrežjih lotil tudi Vlado Kreslin, ki na Twitterju objavlja posnetke poimenovane Pesmi iz karantene Anti Corona The Letter Flash Mob. 


Preberite še: Seznam brezplačnih kulturnih vsebin, ki jih lahko spremljamo v karanteni 

Ljubitelji elektronske plesne glasbe, ki bodo letos čez lužo prikrajšani za enega največjih festivalov Ultra Miami, se bodo prav tako lahko veselili domačega koncerta v živo. Organizatorji so se namreč odločili, da bodo v petek na radijski postaji UMF Radio predvajali virtualno različico festivala, ki so jo poimenovali kar Ultra Virtual Audio Festival. V studiu se jim bodo pridružile največje zvezde elektronske glasbe, od Armina van Buurena in Afrojacka do Martina Garrixa in Majorja Lazerja

V času karantene ni pozabljena niti klasična glasba. Glasbene institucije po vsem svetu so sledile vzoru muzejev in galerij in odprle svoja virtualna vrata ljubiteljem opere. Newyorška Metropolitanska opera od ponedeljka brezplačno predvaja ponovitve produkcij, nastalih v minulih 14 letih, preko svoje spletne strani, trenutno predvajajo Puccinijevo La bohème Podobno so se denimo angažirale tudi dunajska in münchenska operna hiša ter Švedska kraljeva opera. Med drugim si je na spletu mogoče ogledati tudi nastope Berlinskih in Pariških filharmonikov, ponovitve svojih uprizoritev pa po pisanju AFP pripravlja tudi Pariška opera. 

Glasbeniki francoskega orkestra Les Siecles so v soboto organizirali koncert za ljubitelje klasične glasbe in s tem po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili, da se mora šov nadaljevati, pa čeprav zgolj pred kamerami namesto pred občinstvom. Podobnega mnenja so številni drugi orkestri po svetu, ki so pripravili brezplačne spletne prenose svojih koncertov.