Ker so zaradi preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa svoja vrata zaprle številne ustanove v Sloveniji in po svetu (seznam domačih si lahko preberete tukaj), so svoje vsebine ponudile v elektronski obliki, ki jih lahko varno spremljamo iz zavetja svojega doma.

Televizija

Telekomunikacijski operaterji po Sloveniji so stopili skupaj in omogočili dostop do nekaterih programov in vsebin (katalogov filmov, serij in risank), seznam vseh preverite ne spletni strani svojega operaterja. Otroci, ki v teh dneh ostajajo doma, si bodo čas lahko krajšali z risankami in poučnimi oddajami, pomembno pa je tudi, da vsaj nekaj časa dnevno preživijo zunaj, na svežem zraku – a zgolj v družbi sorejencev in staršev. 

Rekreacija preko spleta

Strokovnjakinja za pilates Melita Beljan, s katero smo pred kratkim posneli video 5 preprostih vaj za boljšo držo, za vse, ki so v karanteni, ponuja brezplačne spletne vadbe, ki jih bo vodila v živo. Pridružite se ji lahko vsi, za vadbo pa potrebujete samo blazino, vodo in pozitivno energijo ter pametno napravo (namizni računalnik, prenosnik, tablica ali telefon). Prijavite se lahko na elektronski naslov beljanmelita@gmail.com po prijavi pa boste prejeli dodatna navodila in link do prenosa v živo. 

Termini vadb so: 

 • torek, 17. marec ob 19. uri: poudarek na krepitvi mišic spodnjega dela telesa  
 • četrtek, 19. marec ob 19. uri: poudarek na krepitvi mišic zgornjega dela telesa
 • sobota, 21. marec ob 19. uri: poudarek na vajah za razbremenitev telesa
 • torek, 24. marec ob 19. uri: poudarek na krepitvi mišic spodnjega dela telesa
 • četrtek, 26. marec ob 19. uri: poudarek na krepitvi mišic zgornjega dela telesa
 • sobota, 28. marec ob 19. uri: poudarek na vajah za razbremenitev telesa

Učenje tujih jezikov

Čas, ki ste ga zaradi koronavirusa prisiljeni preživeti doma, lahko izkoristite za brezplačno učenje tujih jezikov. Mariborsko podjetje Inter-kulturo že vrsto let razvija spletne vire za prosto izobraževanje, predvsem na področju učenja jezikov in medkulturnega izobraževanja.

Za odrasle:

 • Na portalu deutsch.info poteka brezplačno učenje nemščine. Na voljo so tečaji na ravneh A1, A2, B1 in B2, opremljeni z zvočnimi posnetki, vgrajenim slovarjem in številnimi vajami. Prav tako lahko najdete obrazložitev slovnice in bogato spletno knjižnico, v kateri se nahajajo pisni, zvočni in video viri in kjer lahko nekaj zase najdejo vsi, ki se učijo nemško, od začetnikov do tistih, ki imajo že dobro znanje jezika. Za tiste, ki bi radi komunicirali z drugimi uporabniki, ki jih je po vsem svetu že krepko čez 500.000, je na voljo tudi živahen forum.
 • Na portalu russky.info se lahko brezplačno učite ruskega jezika. Na voljo je pripravljalni tečaj za popolne začetnike ter tečaja A1 in A2, prav tako pa so na voljo vgrajen slovar, medijska knjižnica ter forum za uporabnike.
 • Do konca leta 2020 bo zaživel tudi portala za učenje poljskega jezika, ki bo na naslovu polski.info.

Za otroke:

Otroci, ki morajo zaradi trenutne situacije ostati doma, lahko svoje jezikovne spretnosti ter znanje s področja naravoslovja urijo s pomočjo brezplačne tablične aplikacije Kuarki – popotnik med svetovi (za android in Apple). Aplikacija je zastavljena kot učni pripomoček, ki bo otroke motiviral, da se zgodaj in uspešno podajo na "potovanje" v svet večjezičnosti, saj je na voljo v desetih jeziki, ki jih lahko med seboj poljubno kombinirate. Učne vsebine temeljijo na zanimivih in informativnih zgodbah iz sveta znanosti in so povezane z vajami, nalogami, ugankami, besednimi igrami in podprte z zabavnimi avtorskimi ilustracijami. Aplikacija je namenjena večjezičnim otrokom, starim od 10 let naprej in obsega kar 36 besedil na temo vesolje, človek, zemlja in življenje.

Lutkovne predstave

Namesto risank je Lutkovno gledališče Ljubljana na spletu objavilo več posnetkov lutkovih in mladinskih predstav. Do njih lahko dostopate na njihovi spletni strani.

Smeh je pol zdravja

Igralec in komik Vid Valič je že pred dnevi na portalu za videovsebine YouTube objavil svojo predstavo za odrasle Tvoj bodoči bivši mož.

Po Jezeru bliz Triglava

Na spletni strani RTV Slovenija so omogočili dostop do vseh šestih delov slovenske nanizanke Jezero. Ste jo že pogledali? Zdaj imate priložnost, da končno ugotovite, koga je iskal Valter Birsa. Nanizanka Jezero je dostopna na tem mestu.

Spletni koncert

V petek, 20. marca, bo prek družbenega omrežja Facebook v živo potekal koncert z različnimi slovenskimi glasbeniki, med njimi bodo Dejan Vunjak, EMKEJ, Maja Založnik & Moonshine, Maša Golob, Gal Gjurin, Severa Gjurin, SoulGreg Artist, Zlatko in Lea Sirk. Online koncert Slovenija ostani dom, ki ga organizira Eventika, je neprofiten, namen pa je spodbuditi Slovence, da v izjemno občutljivem času upoštevajo navodila in ostajajo doma. Koncert se prične ob 20. uri, v živo pa ga lahko spremljate na tej povezavi

Po novo znanje

V Založbi Rokus Klett so že 13. marca učiteljev, profesorjem, dijakom in učencem omogočili brezplačen celodnevni dostop do vseh elektronskih in interaktivnih gradiv (učbenikov, delovnih zvezkov, samostojnih delovnih zvezkov in vadnic). Do brezplačnih gradiv lahko dostopate tukaj.

Po knjige s klikom

Knjižnice po Sloveniji so sicer zaprle svoje vrata in vsem članom sporočile, da jim ne bodo obračunale zamudnine za izposojene knjige, ki jih imajo še doma. Če se niste založili z branjem, si lahko trenutno izposodite elektronske knjige. Teh je v spletni knjigarni in knjižnici Biblos na voljo kar 3821

Mladinska knjiga v svoji spletni knjigarni za prodajo e-knjig e-Emka ponudila bralcem brezplačen dostop do 50 e-knjig. Na voljo so e-knjige za vse generacije in za različne okuse. 

 • Za otroke in mladostnike: Menjalnica sanj (Milan Dekleva), Pika Nogavička (Astrid Lindgren) in Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom (Sherman Alexie). 
 • Za ljubitelji romanov: Dnevi zavrženosti (Ellena Ferrante), Dnevnik Ane Frank (Anne Frank). 
 • Za ljubitelje napetih zgodb: Dekle na vlaku (Paula Hawkins), Ni je več (Gillian Flynn) in Inferno (Dan Brown). 
 • Za urice sproščujočega branja: Dnevnik Bridget Jones (Helen Fielding) in Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let (Hendrik Groen). 
 • Priročniki in strokovne knjige: Kar zagotovo vem (Oprah Winfrey), Formule ljubezni (Zorana Milivojevića), Umetnost vojne (Sunzi) in Zgodovina branja (Manguel).

V največje svetovne muzeje in galerije kar preko spleta

Zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa so vrata zaprle tudi številne kulturne institucije po svetu, a svojih obiskovalcev ne bodo prikrajšale za kulturno doživetje. 

Ljubitelji umetnosti lahko preko Googlove platforme Arts & Culture brskate po digitalni dokumentaciji preko 1.200 mednarodnih institucij, kjer vas čakajo visokoresolucijske fotografije umetniških del in virtualna vodstva po razstavah. Platforma omogoča iskanje po različnih kategorijah, lahko iščete dela svojega najljubšega umetnika, umetnine glede na zgodovinsko obdobje, ali pa si ogledate vse, kar ponuja določen muzej ali galerija, med njimi so tudi najbolj sloviti, kot so Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku, newyorški muzej Guggenheim, Narodna galerija v Londonu, pariški muzej Orsay, dunajska Albertina, galerija Uffizi v Firencah, Amsterdamov muzej Van Gogha ter številni drugi. Obiščite jih tukaj

Ljubitelji kulturne dediščine pa si lahko najimenitnejše svetovne znamenitosti ogledate s pomočjo Googlovega uličnega srehajalnika, ki vas bo popeljal do kotičkov kot so Stone Henge, Machu Pichu, rimski kolosej, Eifflov stolp, dvorec v Versaillesu, piramide v Gizi, palača Taj Mahal. Odpravite se na virtualno potovanje tukaj

Preberite še: 

Kako si krajšati čas v karanteni 

Kako v času zaprtja telovadnic doma skrbite za zdravo telo 

Kaj kuhati v karanteni 

Kako izdelati domače razkužilo za roke