1 Kamilica 

Zagotovo najbolj priljubljena ljudska zel. Deluje protivnetno, zmanjšuje otekline in blagodejno vpliva na razdraženo kožo. Vsako jutro si lahko obraz osvežimo s poparkom. Priprava kopeli, ki preprečuje tudi potenje, je prav tako enostavna: večji ščep kamilic zavremo v treh litrih vode. Pokrito pustimo stati deset minut, precedimo in dolijemo v kopel. Lahko pa cvetove kamilice v platneni vreči obesimo v kad in se kot vrečka čaja počasi cedijo v vročo vodo. 

2 Lipa 

Čaj iz posušenih cvetov lipe, znan po značilnem medenem vonju, učinkovito znižuje povišano telesno temperaturo, pospešuje potenje in tako očisti še kožo. Skodelica lipovega čaja zvečer zagotavlja boljši spanec, kar je spet dobro za kožo.

3 Meta


Poleti nabrani listi mete, katere glavne učinkovine so eterično olje (mentol), grenčine in čreslovine, so pozimi blagodejna kopel, ki si jo pripravimo zvečer, saj nas okrepi, neguje in pomirja kožo ter pomaga pri sprostitvi in počitku. 

4 Melisa 

Prinaša potrpežljivost, revitalizira in pomirja. Znižuje krvni pritisk, umirja pospešeno bitje srca, stimulira telo in krepi duha. Blaži bolečine in učinkuje tudi pri nespečnosti, migreni, epilepsiji, prebavnih motnjah, astmi, občutljivosti za vremenske spremembe. Odlični so melisin med, čaj in sirup.

5 Žajbelj

Žajblju že dolgo pripisujejo, da podaljšuje življenje. Uživa tudi ugled zelišča, ki izboljšuje spomin starejših ljudi. Listi delujejo proti vnetjem, bakterijam in glivicam. Pripravek iz žajblja, če ga grgramo, je idealno sredstvo proti vnetju žrela. Uporabljamo ga tudi kot razkužilo, saj zaustavlja krvavenje in zdravi rane.

6 Brin

Brinove jagode v kapljicah ustvarjajo prijetno in naravno razpoloženje. Pomagajo pri ekcemih, aknah, nečisti koži in revmi ter delujejo antiseptično. Brin uravnava potenje in čisti kri in kožo. Obenem pomaga odpravljati stres in celo občutek strahu.

7 Bezeg


Stari ljudski rek pravi, naj se ob cvetočem bezgovem grmu za hip ustavimo in se mu poklonimo v znak zahvale, saj njegov čaj olajša marsikatero nadležno zdravstveno težavo. Iz posušenih cvetov pripravljamo sokove in sirupe ter čaj, ki pospešuje potenje in očisti razdraženo kožo. Zelo primeren je tudi za otroke.