Ameriški režiser Martin Scorsese je filmski umetnosti predan do konca in filme po hollywoodskem abrahamu snema še naprej. Že od septembra je na lokaciji z Robertom de Nirom, ki bo v prihajajočem gangsterskem filmu The Irishman upodobil glavni lik. Scorsese je za ta film, katerega produkcija je stekla le nekaj tednov pred njegovim 75. rojstnim dnem, pred kamero znova združil preizkušeno sanjsko ekipo, poleg De Nira in Ala Pacina še Joea Pescija in Harveyja Keitela. 


Foto: AFP


De Niro in Marty, kot mu pravijo igralski kolegi, sta skupaj posnela že osem filmov, poleg Taksista (1976) med drugimi še Dobri fantje (1990), Pobesneli bik (1980), Ulice zla (1973) in nazadnje leta 1995 Kazino. Igralec se bo v najnovejši Scorsesejevi stvaritvi prelevil v morilca po naročilu Franka »The Irishmana« Sheerana, ki mu očitajo, da je zagrešil več kot 25 umorov. Po naročilu mafije naj bi pokončal tudi ameriškega sindikalista Jimmyja Hoffo (Al Pacino). Sloviti režiser in dobitnik oskarja za režijo za film Dvojna igra (2006) se bo gangsterskemu žanru posvetil znova po desetih letih. 


Foto: AFP


Scorsese, ki je sprva želel postati duhovnik, nato pa se odločil za študij filma, je v 70. letih skupaj s Stevenom Spielbergom, Francisom Fordom Coppolo in Georgeom Lucasom oblikoval novi Hollywood. S 75 leti se ne ustavlja. Načrtuje tudi novo sodelovanje z Leonardom DiCapriom, ki ga pred kamero vidi v filmu Roosevelt v vlogi nekdanjega ameriškega predsednika Theodora Roosevelta. To bi bilo njuno šesto sodelovanje, saj sta doslej posnela že Tolpe New Yorka, Letalca, Dvojno igro, Zlovešči otok in nazadnje še borzni triler Volk z Wall Streeta, tudi s Slovenko Katarino Čas.


Foto: Reuters


Na največje rojstno dnevno darilo Hollywooda je moral Scorsese čakati celo večnost. Šele v letu, ko je režiserski genij dopolnil 65 let, je v osmem poskusu le prejel dolgo pričakovanega prvega oskarja. Leta 2007 italijansko-ameriški filmar z močnim newyorškim naglasom v solzah na odru skoraj ni mogel verjeti, ko mu je akademija kipec le dodelila za Dvojno igro.


Foto: Reuters


Scorsese se je leta 1942 v New Yorku rodil sicilijanskima delavcema in otroštvo preživljal v mestni četrti Little Italy. Bolehal je za astmo in že kot deček odkril svojo ljubezen do filma.»Nisem se smel ukvarjati s športom, niti zunaj na ulici z ostalimi otroki. Zdravnik mi je celo prepovedal močno smejanje. Zato sem bil večkrat povsem sam,« je nekoč dejal v intervjuju za revijo Playboy. V otroštvu je zato razvil »posebno občutljive antene«, ki so zmeraj zaznavale, kaj se dogaja okrog njega.


Foto: Reuters


Oče treh otrok, ki se je leta 1999 poročil petič, bo v začetku prihodnjega leta tudi kot predavatelj začel deliti svoje filmske izkušnje. Kot je nedavno tega sporočilo ameriško zagonsko podjetje MasterClass, bo Scorsese v svojem prvem seminarju preko svetovnega spleta dajal napotke o zgodbah, tehnikah reza in odnosih z igralci. Sam je dejal, da želi pomagati mladim, da najdejo svojo pot. Tudi njemu je namreč do samozavesti za snemanje filmov pomagal učitelj.