»Glede na to, da v prvem krogu ni imel nihče poguma storiti tega koraka, bo peterica strank v drugem krogu vložila kandidaturo za mandatarja,« je danes po večurnih pogovorih dejal Šarec. »Prav je, da damo na mizo, kar smo se dogovorili, se pravi, da vložimo kandidaturo in presekamo gordijski vozel, ki že celo poletje visi nad nami in storimo ta korak. Kdor bo to vlado podprl, pomeni, da je resen, kdor je pač ne bo, bo s tem pokazal, da nima resnih namenov.«

Kot je dejal, so danes pregledali tudi protokol o zunajkoalicijskem sodelovanju, ki ga je predlagala Levica po tistem, ko se je svet njihove stranke odločil, da v vlado Marjana Šarca ne vstopi. Po Šarčevih besedah bodo morda protokol morali še kaj usklajevati, prvak Levice Luka Mesec pa je pojasnil, so koalicijski partnerji njihov predlog zavrnili in napisali novega. Poudaril je tudi, da želijo v Levici še pred podporo Marjanu Šarcu za mandatarja jasne zaveze o vsebini in načinu sodelovanja.

Šarec je kljub temu prepričan je, da bo sporazum o partnerstvu podpisan v doglednem času. Če podpisa pod ta sporazum na koncu ne bo, pa tudi vlade ne bo, je dejal Šarec. Ob tem je ponovil, da ima peterica strank resne namene. Kadrovskega razreza bodoče vlade še niso določili, razen predloga za predsednika DZ.