Kupiti si moram nove superge pa tiste elastične trakove in žogo. Brez žoge ne gre. Potem nujno potrebujem podlago in uteži, da si okrepim plahutajoče nadlakti. Morda ne bi bilo slabo, če bi poiskala še tiste zadevice za okoli gležnjev, morda tudi sobno kolo. Ja, sobno kolo je nujno. In mesečna karta za fitnes. Če jo kupim za eno leto, bom dobila še popust! Ampak za eno leto ... Kdo ve, kaj bo z mano čez eno leto. In potem bo šel denar v nič. Nato nekega lepega dne ugotoviš, da je šport v resnici drag – šport. In da zdaj še ni čas za takšne stroške.

Poskusite goli
Saj veste, da je vse skupaj samo izgovor, ne? Če imate socialno fobijo, na primer, ali ste brez denarja, morda ne marate skupinskih vadb ali pa, kaj vem, vam hude alergije preprečujejo, da bi se spomladi podili po travnikih, vam lahko povem, da vse, kar je dobro za vas, lahko naredite doma. Zastonj. Brez vsega. Še goli ste lahko. Seveda vabilo k užitju svežega zraka še vedno velja in strašno pomembno je, da se mu odzovete, a visoko telesno zmogljivost lahko dosežete že z vajami z lastno težo, ki jih delate doma. Mark Lauren, elitni trener specialnih enot, je v knjigi Vadba brez naprav, trening z lastno telesno težo za vrhunsko kondicijo predstavil 125 vaj, za katere potrebujete voljo. No, in lastno telo.
Prihod nove dobe
Ne glede na to, koliko psiholoških priročnikov preberemo, še vedno drži, da mnogo ljudi kljub najboljšim namenom nima ne časa ne denarja, da bi se posvetili doseganju ciljev telesne pripravljenosti kot projektu, ki bi »pojedel« uro njihovega dneva. Vsakega dneva. A alternative obstajajo. In zanje ne potrebujete telovadnic, dragih naprav in vrhunske opreme. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je Arnold Schwarzenegger svetu pokazal potencial fitnesa in odprlo se je na tisoče centrov. Zdaj je čas, zapiše v predgovoru knjige polkovnik ameriškega letalstva, da uporabimo potencial telesa. Ko govorimo o vadbi, nam velikokrat preseka misel mučna vaja za trebušnjake pa ona za kak drug specifičen del telesa. Dolgočasno. Dejstvo je, da je večina vaj z obremenitvijo usmerjena na točno določene mišice. Vaje s telesno težo pa zajemajo več mišic hkrati. Njihova prednost je tudi ta, da so bolj zahtevne za moč jedra od vaj z utežmi ali napravami.

Vsak dan nekaj minut
Gibalne zahteve povprečnega človeka so v glavnem premikanje lastne telesne teže čez dan. Kaj je torej bolj funkcionalnega od razvijanja večje moči za vsakdanje dejavnosti s pomočjo gibov z lastno telesno težo? Že če si boste vsak dan vzeli nekaj minut, da naredite tri vaje, ki sta jih predstavila Barbi in Jan, ste na dobri poti. Edini omejujoči dejavnik pri vajah s telesno težo je namreč vaša domišljija. Z njimi lahko posnamete vsak gib dvigovanja uteži, ga naredite težjega ali lažjega.
Hecajte se sami s sabo
Poskusimo s primerom. »Če delate skleco stoje z dlanmi, oprtimi na steno pred seboj, je ta vaja precej lahka,« zapiše avtor. »Potem jo poskusite narediti tako, da se z dlanmi oprete na dvignjeno podlago, na primer na predalnik ali okensko polico. Nižja je podlaga – miza, kavč, klubska mizica, kup knjig –, teže je. Še teže je, če položite dlani na tla kot pri klasični sleci. Če postavite stopala na klubsko mizico in dlani na tla, postane vaja znatno težja. To je uporaba vzvoda za povečanje zahtevnosti vaje.« Drugi način povečanja zahtevnosti je denimo ta, da vaje delamo na nestabilni podlagi, tretji, da gibanje otežimo z vmesnimi premori, ko ste na dnu giba. In za mojstre – preoblikovanje vaje v gibanje z uporabo ene same okončine. Počasi se daleč pride.