Princ Harry in Jane Goodall sta o odgovornostih, ki jih imamo ljudje do zelenega planeta spregovorila za septembrsko številko britanske revije Vogue, katere gostujoča urednica je Harryjeva soproga vojvodinja Meghan. Primatologinjo in princa skrbijo podnebne spremembe, ki napovedujejo črno prihodnost človeški rasi in vsem oblikam življenja na Zemlji, eden izmed ukrepov, ki jih vidita proti temu, pa je tudi omejitev rasti prebivalstva. Na Otoku se sicer tega zavedajo že nekaj časa, čeprav nataliteta zadnja leta upada, nekateri britanski mediji in ekologiji zavezane skupine opozarjajo, da bi morali omejiti število otrok na družino, če želimo živeti trajnostno. Vsako novo človeško življenje na tem planetu namreč pomeni dodatno obremenitev okolja, saj doprinese med drugim k večji kmetijski proizvodnji, k večji količini odpadkov in izpustov toplogrednih plinov (od uporabe transporta do elektronskih naprav). 

Rojstvo prvorojenca je Harryju sicer uresničilo dolgoletno željo, da postane starš, in čeprav je malega Archieja spoznala tudi Goodallova in se raznežila nad njegovo milino, oba menita, da ob tako veselih dogodkih v življenju, kot je večanje družine, ljudje ne smemo izgubiti razuma. Princ si resda želi več kot enega otroka, a primatologinji je v pogovoru zagotovil, da bo imel največ dva. »Vedno sem menil, da imamo planet zgolj na izposojo. In če smo res tako inteligentni, kot mislimo, da smo, bi morali poskrbeti, da generacijam za sabo pustimo nekaj boljšega,« je obrazložil svojo odločitev. 

Harryjeva odločitev je tako odmik od kraljeve tradicije, njegova babica britanska kraljica je poskrbela za kar štiri potomce, po isti poti pa naj bi šla tudi princ William in vojvodinja Kate, ki imata zdaj že tri, princa Georga in Louisa ter princeso Charlotte. Rdečelasi prestolonaslednik je tako v mišljenju veliko bolj podoben svojemu očetu, strastnemu okoljevarstveniku, princu Charlesu, ki je že pred rojstvom Archieja dejal, da se boji za njegovo prihodnost, saj glede na apokaliptični scenarij proti katerem drvimo, našim potomcem ne bo dano uživati v tako čudovitem okolju. »Koliko namigov nam bo še morala dati narava, preden bomo dojeli, kakšno škodo in uničenje povzročamo,« je v pogovoru z Goodallovo dejal princ Harry, ki je, odkar je postal očka, še bolj povezan z naravo.