Medtem, ko se povsod po svetu soočajo s pomanjkanjem zaščitne opreme, so se mnogi, tudi šivilje UKC Ljubljana in slovenske modne oblikovalke, lotili lastne izdelave obraznih mask. A zaskrbljujoče vprašanje ostaja. So doma narejene maske dovolj dobra zaščita?

Socialno podjetje Smart Air, ki je pred leti na Kitajskem začelo pravo revolucijo s preprostimi a učinkoviti filtri za zrak, je zbralo celo vrsto študij, ki so preizkusile, kateri vsakdanji materiali so primerni za izdelavo zaščitne maske in kako učinkovite so tovrstne v primerjavi s profesionalnimi. Izsledki so presenetili tudi njih.

Evo izmed zelo pomembnih študij na to temo so se pred časom lotili na priznani britanski Univerzi Cambridge, kjer so preizkusili prepustnost najrazličnejših mask, od profesionalnih kirurških do doma narejenih iz bombažnih majic, kuhinjskih krp in papirnatih brisač. 

Vrečka za sesalec primerljiva s kirurško masko 

Ker je koronavirus velik le 0,1 mikrona in še manjši kot večina bakterij, so med testiranjem maske izpostavili izredno majhnim delcem (velikosti 0,02 mikrona). Najbolje se je na testu odrezala kirurška maska, ki je zaustavila kar 89 odstotkov delcev, takoj za njo pa se je uvrstila vrečka za sesalec, ki je prepustila le nekaj delcev več in zaustavila 86 odstotkov delcev.

Na tretjem mestu se je znašla kuhinjska krpa, ki je zaustavila 73 odstotkov delcev, nato majica iz mešanice bombaža (70 odstotkov), pa prevleka za vzglavnik narejena iz antimikrobne tkanine (68 odstokov). Navadna prevleka za vzglavnik je medtem zaustavila le 57 odstotkov delcev, laneno blago pa 62. Slabše se je odrezala tudi majica iz stoodstotnega bombaža, ki je zaustavila le 51 odstotkov delcev, podobno tudi svila, ki zaustavi le 54 odstotkov, in nazadnje še šal, ki zaustavi le 49 odstotkov.

Dvojna plast, dvojna zaščita? 

Raziskovalce je nato zanimalo še, kaj se zgodi, če plast materiala podvojijo. Se tako izdelanim domačim maskam nemara izboljša neprepustnost? Res je. Testi so pokazali neverjetno zaščito. Dve plasti kuhinjske krpe so zaščitile enako kot kirurška maska (97 odstotkov), ko so to testirali z delci velikosti 1 mikrona. Zanemarljivo bolje sta se odrezali tudi dve plasti stoodstotnih bombažnih majic (namesto 69 odstotkov, sta dve majici zaustavili 71 odstotkov delcev), in dve plasti prevleke za vzglavnik (namesto 61 odstotkov, sta dve prevleki zaustavili 62 odstotkov delcev).

Dve plasti razen v primeru kuhinjskih krp, ki ena sama zaustavi 83 odstotkov delcev velikosti 1 mikrona, dve pa kar 97 odstotkov, tako ne igrata nobene vloge, in če že mislite, da imamo med izbranimi materiali zmagovalca, so raziskovalci upoštevali še uporabnost maske.

Kateri material omogoča dihanje

Se da skozi dve plasti kuhinjske krpe ali vrečke za sesalec sploh dihati? Zelo slabo, je pokazala uporaba. Zato so sklenili, da sta najboljša materiala za izdelavo domače maske bombažna majica in prevleka za vzglavnik. Čez dve plasti majice iz stoodstotnega bombaža boste dihali še lažje kot skozi kirurško masko in hkrati ostali zaščiteni (a za 26 odstotkov manj kot s kirurško masko). Čez dve plasti prevleke za vzglavnik pa boste dihali nekoliko težje kot skozi majico, a še vedno zadovoljivo, zaščita pa bo za 35 odstotkov slabša kot pri kirurški maski.

Seveda vas nihče ne bo ustavil pri tem, da masko izdelate iz kuhinjskih krp in vrečke za sesalec, ki nudita skoraj enako zaščito kot kirurška maska, a dihanje skozi ti dve različici bo oteženo za več kot 100 odstotkov če ju primerjate s kirurško masko, so sklenili raziskovalci. 

Oglejte si: Video, kako sami brez šivalnega stroja zašijemo masko 

Uporabne tudi papirnate brisače 

In če nimate pri roki niti bombažnih majic niti kuhinjskih krp? Si lahko pomagate s papirnatimi brisačami? Tudi te so na testu preizkusili raziskovalci iz Cambridgea. Izpostavili so jih delcem velikosti 0,3 mikrona, kar je sicer nekoliko večje, kot koronavirus, a je po njihovih besedah prav te delce težje zajeziti kot manjše. Papirnate brisače so delno delovale, ena plast je zaustavila 23 odstotkov delcev, dve plasti pa 33 odstotkov. Če je papirnata brisača vaša edina rešilna bilka, jo zgrabite, sporočajo raziskovalci, so namreč boljše kot nič.  

Če si masko izdelate iz papirnatih brisač je to vseeno boljše kot nič.

Respiratorne maske so zmagovalke 

Podobno študijo o prepustnosti profesionalnih in doma narejenih mask so izvedli tudi na Nizozemskem, kjer so dobili primerljive izsledke, s tem, da so pri njih testirali tudi profesionalne respiratorne maske N95. Te so pravzaprav najbolj učinkovita zaščita pred vsemi vrstami delcev in zaščitijo tudi bolje kot kirurške maske.

Najbolj učinkovite so respiratorne maske N95

V Sloveniji so do zdaj okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 442 primerih, opravili pa že 13.812 testiranj. Doslej so umrle tri osebe, vse s predhodnimi zdravstvenimi težavami.


Preberite še:

- Presenečeni boste, kaj vse smo skuhali iz samo enega kilograma moke

Kako lahko doma naredimo preproste igrače za spodbujanje fine motorike pri otrocih (VIDEO)