V  sodobni družbi, v kateri so materialne dobrine in storilnost čedalje bolj v ospredju, je vzgoja otrok naletela na novo oviro in velik izziv, se strinjajo strokovnjaki. Kot pojasnjuje ameriška psihologinja in družinska terapevtka Sheryl Ziegler, morajo starši dandanes v vzgojo vložiti veliko več truda kakor pretekle generacije, red in disciplina namreč še nikoli nista bila tako pomembna. Če si seveda želimo, da naši otroci odrastejo v skromne in nesebične odrasle. 

Doslednost in vztrajnost utirata pot do uspeha, se gotovo strinjamo vsi, zato Zieglerjeva ponuja nekaj nasvetov, ki bodo staršem zanesljivo olajšali spopadanje z vsakdanjimi izzivi. Pa si poglejmo. 

Večkrat recite ne!

Nikoli se ne smete strinjati z vsakim otrokovim predlogom in mu uresničiti vsako željo: tudi če je vse skupaj povsem izvedljivo in si to tudi denarno lahko enostavno privoščite, ni prav nič narobe, če otroka odklonite in morda privolite šele čez nekaj dni ali tednov, če se vam želja resnično zdi smiselna.

Zahtevajte hvaležnost


Otrok že med prvimi besedami usvoji hvala, zelo kmalu sledi tudi čarobna besedica prosim, a kot pravi Zieglerjeva, to ni dovolj. Otrok naj med prejemanjem darov pogleda obdarovalca v oči, mu odločno stisne roko, če mu kdo vošči ob prazniku, in se glasno zahvali. Če darilo sprejme ravnodušno ali pa zgolj z očitno radovednostjo, češ, le kaj se skriva v vrečki, mu pojasnite, da očitno še ni pripravljen sprejemati s srčnostjo in hvaležnostjo, zato naj dar vrne. Ko bo darilo vendarle prejel, naj v zahvalo izdela risbo ali napiše kratko sporočilce obdarovalcu.

Darujte skupaj

Darujte oblačila in igrače ter pomagajte – a ne le sosedom ali pa sorodnikom, ki so vedno pri roki, ker imajo primerno stare otroke. V darovanje vključite svoje otroke: naj pomagajo izbirati in zlagati obleko ter pregledovati igrače, ali so morebiti poškodovane in ali imajo vse sestavne dele. Pogovorite se o tem, komu jih boste podarili in zakaj, ter izberite družino, ki je resnično v stiski in bo hvaležna za podarjeno. In seveda, ne darujte le v veselem decembru, temveč vse leto.

Izberite pravo družbo

Če se gibate zgolj med premožnimi in tistimi, ki so jim materialne dobrine samoumevne, ne bodite presenečeni, če je vašim otrokom skromnost tuja. Družbo moramo izbirati glede na vrednote, ki jih delimo, ne pa glede na znesek na bančnem računu in počitniške destinacije!

Naj občutijo posledice

In to že v prvih letih. Nikar jih ne poskušajte obvarovati pred razočaranjem, prej ko jih boste naučili, da življenje ni vedno pravično, lažje se bodo spopadali s porazi. 

Naj spoznajo vrednost denarja


Žepnino naj skrbno varujejo, a zahtevajte, da delček vedno namenijo dobrodelnosti, preden sebi kaj privoščijo. Tako bodo spoznali, da je pametno razpolaganje z denarjem nujno, če si želijo ustvariti prihranek, povrhu pa, da je lepo deliti z vrstniki v pomanjkanju.

Pogovorite se s starimi starši

Tudi dedki in babice naj bodo dobro seznanjeni z vašim vzgojnim pristopom in naj pri njem sodelujejo. Stari starši radi razvajajo svoje vnuke s kopico daril, a jih prosite, naj materialne dobrine raje nadomestijo s skupnim časom, pozornostjo in ljubeznijo. Darovi naj raje počakajo na resnično posebne priložnosti.