Številne so torej tiste, ki se za užitek morajo pošteno namučiti, a če bi se prej ustrezno podučile, svoje znanje podelile s partnerjem in bile pripravljene sprejeti nasvet strokovnjaka, bi bilo užitkov v spolnosti  veliko več. Mnoge namreč redno ponavljajo napake, za katere sploh ne vedo, da jih ovirajo na poti do  vrhunca. Pa si poglejmo, za kakšne ovire gre.

Med najpogostejše napake spada prekratka predigra. Zgolj kratka stimulacija klitorisa, potem pa takojšnja penetracija nikakor ne zadoščata za orgazem. Stimulacija erogenih con z obilico dotikov, poljubov, pa tudi besed, ustvari odlično podlago za samo penetracijo, ta  se nikakor ne sme zgoditi prehitro!Številne ženske ne želijo prizadeti partnerja, zato mu zamolčijo marsikaj. A to je obenem krivično do partnerja, ki je tako prepričan, da v njegovih dejanjih uživate, in do vas, ker se tako prikrajšate za dragoceni užitek. Bistvo spolnega odnosa je spoznavanje svojega in partnerjevega telesa, povsem normalno je, da določene poteze nekaterim ugajajo, drugim pa pač ne. Ali urinirate pred spolnim odnosom? Morda se vam to vprašanje ne zdi omembe vredno, a je še kako pomembno. Če se želite osredotočiti na doseganje vrhunca, vas nikakor ne sme motiti poln mehur, saj boste več pozornosti namenjali zadrževanju vode kakor sproščanju.

Kar seveda ne pomeni, da morate biti ves čas osredotočeni orgazem – če boste vse moči in misli usmerjali na končni cilj, boste spregledali užitek, ki vas vodi do tja. Ne pozabite uživati na sami poti! Če niste dodobra raziskali svojega telesa, boste težko pokazali partnerju, kaj vam je všeč. Kdor redno masturbira sam, v spolnosti v dvoje doživi še več užitkov! In ne glejte stran, če vam partner ponudi kakšno seks igračko – različni pripomočki lahko prijetno začinijo vsak spolni odnos, kjer seveda oba partnerja soglašata k uporabi.In še nekaj praktičnih nasvetov: kdor si privošči veliko avanturic za eno noč, ne uživa v spolnosti toliko kot ljudje v srečni, dolgoletni zvezi. Ali pred spolnim odnosom uživate alkohol? Pijačo velja opustiti, saj vam lahko otopi čute. In še, neka študija na Danskem je pokazala, da pomagajo tudi nogavice. Topla stopala prinesejo ugodje celemu telesu, tudi med seksom.