Z neprijetnim občutkom v želodcu sta še zadnjič obiskala staro stanovanje. Nekaj stvari je bilo treba še pospraviti, nekaj odnesti, skleniti dogovor z novim najemnikom in mu predati ključe. Pet let sta preživela v njem, tri so bila dobra, potem pa so njegove afere uničile vse, kar je bilo med njima lepega. Ko je pred enim letom spoznala Petra, je zbrala pogum in se ločila. Kljub temu je bila žalostna, ko je praznila stanovanje, prostore, ki so bili nekoč topel dom. Pogled na gole stene in odmev visokih pet po praznih prostorih ji nista bila prijetna. Čeprav je bila s Petrom srečna kot že dolgo ne, je pogrešala Aleksa, svojega ločenega moža.

Želim si te – še zadnjič

Tokrat je bil Aleks v stanovanju. Nebogljeno je stal pred debelo preprogo, ki jo je nameraval odnesti v novo stanovanje. »Vse sem pregledal in odklopil,« je oznanil nekam žalostno. Pogovorila sta se še o zadnjih podrobnostih, zapakirala zadnje luči, odnesla zadnje smeti in poskušala, da se ne bi srečala z očmi ali se dotaknila z rokami. »V hladilniku je steklenica šampanjca, nazdraviva še zadnjič?« je vprašal Aleks. Pila sta iz steklenice, stala tesno drug ob drugem in bila oba prepričana, da drugi sliši, kako mu razbija srce. »Želim si te,« je končno izdavil in ona je pokimala.Še naslednji dan so se ji ob misli na seks z Aleksom šibila kolena. Ni imela slabe vesti, ni ji bilo nerodno zaradi Petra, imela je občutek, da je naredila nekaj neizogibnega, nekaj popolnoma pravilnega. Doživetje je bilo zelo močno, vendar ni niti za trenutek pomislila, da je ločitev od Aleksa napaka, niti ni seksa obžalovala. Kako je bilo to mogoče, je premišljevala. Že skoraj leto je minilo, odkar je zadnjič seksala z Aleksom, in živo se je še spominjala, kako boleče je bilo zanjo, ker so se iskrice v njegovih očeh prižigale samo zaradi drugih žensk, kako peklensko poniževalni so bili vsi njeni poskusi zbližanja in kako boleče osamljeno se je počutila ob vsaki zavrnitvi. In prav zato ji je njegovo poželenje tako dobro delo, zaželel si jo je moški, ki jo je tako dolgo zavračal. In to resnično zaželel, z dušo in srcem, kot že dolgo ne. Kako dobro je to delo njeni samozavesti.

Prasketajoča erotika

Seveda ni bila potešena samo njena nečimrnost. To bi lahko potešila s preprosto odklonitvijo, ki bi bila prav lepo maščevanje. Občutek, da je dobil, kar je želel, je bil lepši, bil je dokaz, da čas, ki ga je preživela s tem moškim, ni bil zapravljen. Močno poželenje, čeprav zadnje, je pokazalo, da se v obeh dušah še skrivajo ostanki magične privlačnosti, da je bilo to, kar se jima je pred leti zgodilo, velika skrivnost erotične ljubezni, ki jo mnogi preiskujejo, nihče pa zanjo ne najde sprejemljive razlage.Še vedno je tu ta iskrica, oba sta jo čutila. Kaj se jima je zgodilo, kako je mogoče, da sta začutila staro privlačnost, ko pa še pred nekaj urami nista zdržala v istem prostoru, zakaj je bil zrak med njima zadnja leta tako gost, da bi ga lahko rezala, zakaj sta si želela samo svobode in zakaj tako dolgo nista vedela, kako naj prideta do nje. Odgovor je preprost: bila sta v klinču, kot boksarja prilepljena drug na drugega brez možnosti, da bi popustila. Mogoča ni bila niti kretnja, niti premik, niti bojevati se nista mogla več. Pri boksu sodnik reši položaj s piščalko, boksarja se morata oddaljiti drug od drugega in tako postaneta sposobna za nov zalet, za novo borbo. Med njima pa ni bilo sodnika, ni bilo piščalke, ki bi jima priskrbela dovolj oddaljenosti za nov zalet. Klinč vedno pripelje do katastrofe, do popolnega uničenja čustev, sposoben je v prah in pepel spremeniti vsako ljubezen in pokopati vsak odnos. Prasketajoča erotika je mogoča le med osebama, ki sta dovolj oddaljeni druga od druge, poželenje se zbudi samo, če nista zlepljeni skupaj vsako minuto dneva, če imata dovolj prostora za svobodno dihanje in mišljenje.

Vsako slovo je majhna smrt

Ljubezen ni nič drugega kot velika naklonjenost. Nemogoče pa je biti naklonjen osebi, ki se je priklenila nate, ki ti ne pusti svobodno dihati, ki je dejansko ali v mislih vsak trenutek tvojega življenja s tabo, ki si ne želi nič drugega, kot da bi postala tvoj drugi jaz. Vse to početje vodi k enemu samemu cilju: uničenju ljubezni in erotike. Tega nista načrtovala, zgodilo se je kar samo od sebe, nastajalo je v času, ko sta si še želela biti eno. Eden od njiju ni mogel popustiti in sčasoma je postal prostor med njima preozek.

Po ločitvi se je stanje spremenilo, dobila sta prostor za dihanje in možgani so začeli delovati normalno, ne pod pritiskom. On je on, ona je ona, vsak ima svoje načrte, svojo pot, svojo prihodnost. Postala sta to, kar sta bila na začetku: zanimivi osebi.Kljub temu pa ni bilo vse tako kot na začetku. Seks po ločitvi je kot prečudovit sončni zahod, ne kot mnogo obetajoči sončni vzhod, ko se je še vse zdelo mogoče. Poznata se, vesta za napake in dobre strani, maske so padle, končno si spet zaupata in občutita žalost za vsem lepim. Vsako slovo je majhna smrt, pravi francoski pregovor. Obstaja orožje proti smrti v spolnosti? Za kratek trenutek sta s seksom premostila žalost zaradi ločitve, pokazala sta, da v njunih srcih še obstaja delček drugega in da bo ostal tudi v prihodnosti, čeprav ta oseba ni človek, s katerim bi hotela živeti naprej. Dokazala sta si, da skupen čas ni bil izguba, da sta v njem nekaj pridobila in nekaj izgubila, predvsem pa sta dozorela in odrasla.