Obudite zadovoljstvo in srečo v vajinem zakonu

Srčika vaših težav je neusklajen in neharmoničen partnerski odnos. Z ženo se razhajata pri upoštevanju pomembnih vrednot. Vam se zdi, da ni dobro, da ženin sin, poleg tega da ni uspel redno študirati, kar je očitno posledica njegove lenobe, leto in pol ne dela nič. S tem se povsem strinjam. Prepričan sem, da se tudi vaša žena. Toda ona očitno ne uspe doseči, da bi sin nehal lenariti. Glede na to, da noče od vas slišati nobene kritike na njegov račun, sklepam, da jo obhajajo občutki krivde, ki se ji zbujajo v povezavi s sinom. Ker se najverjetneje zaveda, da imate prav, ona pa ne zmore sinu postaviti meje, jo obhajajo mučni občutki neuspešnosti v vlogi matere. Gre za nezdrav odnos med mamo in sinom, kjer sin manipulira z mamo, ona pa mu preveč popušča.

Druga pomembna vrednota v vajinem odnosu, kjer sta neusklajena, je medsebojno (ne)spoštovanje. Nespoštljivo do vas je, da vas žena krivi za vse. Za vse neprijetnosti vendar ne morete biti krivi vi. Bolj verjetno je, da žena svoje notranje stiske projicira v vas in vas krivi zanje.

Nespoštljivo do vas je tudi, da žena pričakuje, da boste vi krili vse stroške. Razen seveda, če bi samo vi imeli vir dohodkov. Toda – tako je razumeti iz vaše pripovedi – temu ni tako. Žena, na primer, pričakuje, da boste vi »plačevali« za lenobo njenega sina, pri njegovi vzgoji pa ne bi smeli imeti nobene besede.

Kaj naj vam svetujem? Preden se odločite, da boste končali vajin zakon, poskusite izboljšati odnos z ženo. Osnova dobrih odnosov je postavljanje meja med udeleženci v odnosu in njihovo spoštovanje. Tudi v partnerskih odnosih je treba postavljati meje. Jasno povejte ženi, da ne boste finančno podpirali sinove lenobe. Povejte ji, da sinu s svojo neodločnostjo dela škodo. Če hoče, da bo fant nekaj naredil iz sebe, potem mu mora privzgojiti delovne navade. Zakaj si, na primer, sin ne bi priskrbel kakšnega študentskega dela?

Ženi ne dovolite, da je do vas nespoštljiva. Ko bo valila krivdo na vas, jo ustavite in ji preprečite takšno vedenje. Bodite odločni. Recite ji, da ste ji dovolj časa popuščali in da je zdaj tega nepreklicno konec. Ljudje, ki zmorejo in znajo odločno reči ne, so vedno spoštovani. Enako odločni bodite, ko bosta urejala denarne zadeve.

Spremenite odnos do žene in njej ne bo preostalo drugega, kot da ga tudi ona spremeni do vas. Bodite do nje spoštljivi, a neomajni. Le z odločnim in spoštljivim pristopom si boste pridobili ženino občudovanje in spoštovanje. Takrat se lahko nadejate, da se bo v vajin zakon vrnila harmonija in sreča.