Naj prevlada modrost nad trenutnimi čustvi

Zgodila se je tragedija. Izgubili ste prijatelja, otroci očeta, žena moža. Prezgodnja smrt vas je prizadela in sprašujete se, zakaj se je zgodila. Zakaj je moral oditi? Jezni ste in domnevate, da je vzrok za njegovo dejanje druženje njegove žene, vaše prijateljice, in samskega prijatelja.

Samomor zakonca je nekaj, kar pretrese vsakogar. Še toliko bolj, če gre za mlado družino in majhne otroke. Težko si predstavljamo, kaj vse ta trenutek preživlja žena umrlega. Ali so bile njune zakonske težave res tako nepremostljive, da je moral narediti samomor? Ali pa gre morda še za kakšne druge razloge, ki jih je poznal samo on?

Koliko ste zares seznanjeni s težavami, ki sta jih zakonca imela? Kaj pravijo na vse skupaj vaši prijatelji? Ali tudi oni čutijo tako kot vi? Zakaj iščete nasvet zunaj skupine? Ste družba odraslih oseb in po odkritem skupinskem pogovoru bi morali najti določeno soglasje glede nastalega položaja. Ali ste morda kako drugače čustveno vpleteni in zato iščete nasvet nekoga tretjega?

Napisali ste, da sta prijateljica in samski moški flirtala v vaši družbi. Se je to dogajalo vpričo njenega moža? Kako to, da je pokojni to dopustil? Ali pa sta bila le nekoliko bolj sproščena drug z drugim in dajala videz prevelike domačnosti?

Prijateljica, ki je ostala brez moža, prav gotovo preživlja težke trenutke. Najbrž hudo trpi in bi potrebovala predvsem podporo in tolažbo. Morda je pri drugih članih skupine ne dobi in jo zato išče pri moškem, ki ga skupina sumi, da je sokrivec za tragični dogodek.

Zakaj je ne bi povabili, ji prisluhnili in se prepričali o njenem duševnem počutju? Če obstaja najmanjši sum, da se lahko motite v svoji oceni, potem bi to moral biti dovoljšen razlog, da na prijateljico pogledate še z drugačnimi očmi. Poskušajte se postaviti na njeno mesto. Bodite sočutni in dovolite ji, da se vam odpre.

Mislim, da bi kot skupina morali vdovi nuditi moralno in tudi siceršnjo podporo. Pred očmi imejte še njene otroke. Prijateljica se gotovo spopada z močnimi občutki krivde in očitki v vaših očeh jih še povečujejo. Naredite skupinski posvet. Nanj lahko povabite še kakšno nepristransko osebo. Pretresite različne vidike položaja.

Upam, da bo prevladala vaša modrost nad trenutnimi čustvi.