Skupaj s hčerko zagrizite v spremembe

Mnogo deklet ima danes podobne težave kot vaša hči. Mlada dekleta so pod pritiskom medijev in oglaševalcev, ki vsiljujejo podobe pretirano vitkih deklet in žensk kot simbol lepote, sreče in zadovoljstva. Zunanja podoba naj bi jim zagotovila vse to. Dekleta, ki niso v skladu s to namišljeno podobo ženske in si ne prizadevajo, da bi take bile, so pogosto tarča kritike vrstnic in vrstnikov. Mnogo deklic že v otroštvu stremi k propagiranemu videzu ženske, posebno če je tak tudi materin ideal. V najstniških letih je za mlade zelo pomembno, da se čutijo sprejete med vrstniki. Tako imajo vrstniške skupine močan vpliv na posameznika in njegovo samopodobo. Tudi za vašo hčerko je mnenje njenih vrstnic pomembnejše od vašega. Izjeme so tisti mladostniki, ki se ne čutijo prizadeti, če jih vrstniki ne sprejmejo medse in jih celo odklanjajo, tudi to ni dobro. Videz brezbrižnosti, ki ga nekateri ustvarjajo in se ne zmenijo za zbadljive besede ali celo žaljivke, je le krinka za prizadetost in bolečino.

Dekleta s pretirano telesno težo so nasprotni pol deklet, za katere lahko rečemo, da so anoreksičnega videza, in med njimi se nekatere resnično srečujejo s to motnjo. Tudi pretirana telesna teža je resno tveganje za zdravje in ne le za psihično počutje posameznika. Tudi v primeru vaše hčerke gre za motnjo hranjenja. Ker pravite, da sta z ženo precej debelušna, gre verjetno za nezdrave prehranjevalne navade in življenjski slog. Ta vedenjski vzorec spremlja hčerko od rojstva, zato je hujšanje zanjo zelo težka naloga. Mislim, da je na način, kot ste se je lotili, popolnoma nemogoča. Pri vzgoji otrok je zlato pravilo, da vzgajamo z vzgledom, z dejanji, in ne z besedami. Res ne vem, zakaj je mnogo staršem to tako težko razumeti. Kako naj shujša dekle, ki živi s starši, ki se v njeni prisotnosti mastijo z dobrotami, ona pa dobi le dietne obroke? Kakšna pomoč je to? Težavo imata tudi vidva z ženo, ne le hči. Sta na pragu srednjih let, pa še nista ozavestila dejstva, da je debelost rizični faktor za mnogo degenerativnih bolezni. Dobrodušnost in veselost bosta ohranila, tudi če bosta shujšala.

Mislim, da bi se morali hujšanja lotiti vsi trije, kot družina. Na ta način bi lahko najbolj pomagala svoji hčeri, koristilo pa bi tudi vama, za preventivo in dobro počutje. Tako bi lahko drug drugega spodbujali in si dajali oporo v tem napornem procesu. Upam, da se boste odločili za to pot. Svetujem vam, da skupaj obiščete zdravnika in mu razložite situacijo. Morda obstaja program, ki je namenjen motnjam hranjenja, v katerega bi se lahko vključili. Za mladostnike taki programi obstajajo. Vsekakor vas bo zdravnik znal napotiti na pravi naslov, kjer boste dobili še vsa potrebna navodila o spremembah, ki naj bi jih uvedli v svoje življenje. Pogovorite se med seboj, katera je tista telesna dejavnost, ki bi se je lahko lotili skupaj. Morda že hodite v naravo in se vzpnete tudi na kakšen hrib. Če to počnete, ste že na pravi poti. Ko se bo vaši hčerki uspelo znebiti odvečne teže, bo postala bolj sproščeno dekle in ne bo ji več neprijetno v družbi.

Vsem trem želim, da bi vam uspelo.