Bo drug odnos prinesel želeno rešitev?

Zdi se mi, da v sedanjem odnosu ponovno odigravate prizor, ki se je dogajal v čustveno hladnem okolju vaše primarne družine, ob vaši materi. Mati je bila nesrečna, kot ste napisali, in verjetno vam v svoji nesreči ni zmogla dajati ljubezni, ki ste si jo želeli. Vsak otrok potrebuje, da ga starši ljubijo, in še več, vsak otrok hoče ljubiti svoje starše. Če mu tega »ne dovolijo«, ker morda ne zmorejo biti čustveno prisotni ali imajo druge težave, potem otrok sčasoma ugotovi, da se nima smisla truditi v izkazovanju ljubezni. Takrat se v njegovo podzavest vtisne vzorec: trudil sem se na vse kriplje, da bi lahko ljubil svojo mamo, toda ona me je zavrnila, zato ne bom več poskušal, ker je preveč boleče. Od takrat se boji ljubiti kogar koli, saj se mu lahko zgodi, da bo ponovno zavrnjen in bo zato trpel.

Se morda tudi vi nezavedno bojite, da bi bili lahko, če bi spustili moža preblizu in doživeli preveliko čustveno bližino, ponovno prizadeti? Ali morda nezavedno ravnate tako, da ohranjate moža na varni čustveni razdalji? Če je tako, potem ta odmik vodi v pomanjkanje tistega, pred čemer se varujete in kar pogrešate, to je čustvene bližine.

Napisali ste tudi, da ne morete od moža pričakovati, da vas bo osrečil. Enako, kot ste kot majhna deklica po letih poskusov ugotovili, da ne morete pričakovati, da vas bo osrečila vaša mama in vam dovolila, da ji izkazujete brezpogojno otroško ljubezen?

In napisali ste, da morate za svojo srečo poskrbeti sami. Držalo bo, da je vsak svoje sreče kovač. Kaj pa je tisto, kar nas naredi najsrečnejše v življenju? To so kakovostni medosebni odnosi. Sami, brez soljudi, težko najdemo srečo. Največ, kar je v naši moči, je, da si najdemo takšno družbo, v kateri se bomo počutili srečne.

Morda vaš mož res ni pravi moški za vas, vendar kdo vam lahko zagotovi, da ne boste v naslednjem odnosu ponovili scenarija, če se boste ločili? Če drži, da nezavedno bežite od prevelike bližine, potem je ravno bližina tisti dejavnik, na katerem je treba »delati«. In v sedanjem odnosu imate odlično priložnost, da se lotite te lekcije. Vaš mož vas ima namreč rad in vas ne bo zapustil.

Tvegajte tesnejše stike. Prisilite se in se pridružite možu pri aktivnostih, ki so njemu všeč. Poiščite v teh aktivnostih stvari, ki so vam všeč. Če je to nogometna tekma, se veselite moževega navdušenja, opazujte ljudi in dogajanje okoli sebe ali se pozanimajte o življenju nogometnih zvezd. Ljubezen namreč ni le čustvo, ampak je predvsem dejavnost. Ne more biti usmerjena le v prejemanje, ampak zlasti v dajanje: v iskreno zanimanje za sočloveka, sočutje, empatijo, pomoč ter vztrajen trud za odnos.

Spregovorite z možem o svojih občutkih in mu povejte, da ne želite nadaljevati partnerskega odnosa tako kot doslej. To bi moral biti znak za preplah in bi ga moral pripraviti do tega, da bo bolj dejavno sodeloval. Potem pa si znova poiščita strokovno pomoč. Želim vam, da se bo vse dobro končalo!