Fant ne zaupa sebi, zato niti vam ne more

Razumem vas, da ste začudeni nad tem, kar se vam dogaja, poleg tega pa veste, da ne gre samo za neenak okus za oblačenje. Če bi bilo le to, vas ne bi tako napadal. Vaš stil oblačenja, ki je povezan z delom, bi sprejel kot nekaj samoumevnega. Opazili ste še, da vam fant skrivaj sledi. Odkar sta skupaj, takega vedenja pri njem niste opazili, ker se je ob vas počutil varnega in vam je zaupal, vsaj videti je tako. Bila sta študenta, večino časa sta preživljala skupaj, imela sta skupno družbo in znance. Gibala sta se v istem krogu in tako je imel nadzor nad vami.

Potem ste ga prehiteli pri študiju in se zaposlili. Ob tem so se v njem prebudili globoki manjvrednostni občutki, čeprav trdi, da je njegov študij zahteven, in se tako opravičuje pred sabo. Poleg redne zaposlitve imate redne dohodke, on pa je od tega cilja še precej oddaljen. Še bolj kot to se ga je dotaknila vaša sprememba iz njemu enake študentke v mlado uspešno samozavestno žensko. Zadovoljstvo in uspeh, ki ga doživljate ob delu, in dobro počutje v svoji spolni vlogi so omajali njegovo šibko zaupanje vase. S svojim vedenjem vas želi nadzorovati, ker ga je strah, da ni dovolj dober oziroma sposoben, da bi vas obdržal. Ne zaupa sebi, zato ne more zaupati niti vam. Za ljubosumje sicer nima nobenega vzroka in to, kar kaže, je nezaupanje, zato vas tudi zasleduje.

Zaveda se, da ste s svojo novo »službeno« podobo marsikateremu moškemu privlačni, in zelo se boji, da bi spoznali koga drugega in ga zapustili. Vaših sodelavcev ne pozna in ne ve, s kom vse imate poslovne stike. Nekateri moški, ki imajo s seboj take težave kot vaš fant, si dovolijo tudi to, da dekletom ukazujejo, kaj lahko oblečejo in česa ne, prepovedo jim ličenje in jih poskušajo še drugače nadzorovati. Ne dovolijo jim druženja s prijateljicami, zahtevajo nadzor vsake minute, ko z dekletom niso skupaj, in drugo. Verjetno bi si to želel tudi vaš fant, a si ne upa, ker ve, da bi se mu uprli, in čuti mejo, do katere lahko gre.

Njegovo vedenje se samo od sebe ne bo spremenilo na bolje. Lahko mu še tako dokazujete, da ga imate radi in da vam do drugih moških ni, a vam ne bo zaupal. Do vas bo lahko drugačen le, če mu bo uspelo prepoznati svojo težavo in spremeniti odnos do sebe. Ker pa to res ni enostavna naloga, vam svetujem, da se z njim odkrito pogovorite in mu predlagate, da skupaj poiščeta strokovno pomoč. Če želita ohraniti zvezo, storita to čim prej, z odlašanjem se bo vajin odnos vse bolj zaostroval.