Skupaj poiščita kompromis

Pozdravljeni,

hvala za vaše zanimivo pismo, ki je dober primer tega, kako lahko imata dve osebi, četudi v sorodu, zelo različen pogled na isto stvar. Vaši hčerki se zdi to, da živite sami, težava, skrbi jo za vas in misli, da ste osamljeni in trpite. Rešitev vidi v tem, da bi se preselili k njim in bili tako ves čas obdani z družino. A na drugi strani vi že imate neke vrste svojo družinsko celico, to so vaši sosedje, o katerih tako ljubeče pišete. Selitev bi za vas pomenila slovo od prijateljev in posledično neke vrste osamljenost.

Morda bi si selitev lahko lažje predstavljali, če bi bili mlajši, pišete med vrsticami, in tukaj vam dam povsem prav, saj starejši, ko je človek, težje sprejme spremembe. Starejšim ljudem je prav toliko, kot jim pomeni družba, pomembno tudi okolje, v katerem živijo. Dom, z vsemi svojimi kotički, domača ulica, naselje, bližnje trgovine, vse to so stalnice, na katere se lahko zanesejo. Ko se preselimo v novo okolje, moramo vse spoznati na novo, tudi najbolj osnovne poti v in okrog novega doma, kar pa je lahko za starejšega človeka izredno stresno, tudi strašljivo, zato razumem vaše pomisleke.

Tu je seveda še dejstvo, da vi res ljubite svoje življenje. Hčerinemu prepričanju navkljub imate dobre prijatelje, na katere se lahko zanesete, in to je izredno dragoceno. Že res, da bi v Avstriji imeli ob sebi hčer in njeno družino, ki bi skrbela za vas, a obstaja velika možnost, da bi pogrešali stare prijatelje in se zato počutili bolj osamljeni, kot sedaj vaša hči misli, da ste.

Moj predlog zato je naslednji. Pogovoriti se boste morali s hčerko. Opišite ji svoje vsakdanje življenje, če ga ne pozna, in ji razložite, da niste osamljeni, da imate pravzaprav ob sebi krog ljudi, ki vam veliko pomenijo. Bodite prijazni v dialogu in ji dajte vedeti, da četudi se ne želite seliti, to še ne pomeni, da je nimate radi. Skratka, pomirite njene skrbi in razmislite, kako bi se lahko kar najpogosteje obiskovali. Če vas pogreša, so lahko večkratni ali malo daljši obiski dober kompromis. Srečno!