Hvaležnost učimo z zgledom

Bivše tašče in vnuki     Razumem vaša občutja in pričakovanja. Strinjam se, da si zaslužite vsaj malo hvaležnosti in pozornosti staršev vaših vnukov. Hvaležnost je vrlina, ki ni več prav pogosta v odnosih med ljudmi. Žal je tako. Med današnjimi starši je mnogo razvajencev, ki so od svojih staršev vedno dobili vse, kar so si zaželeli, in včasih še več. Nihče pa jih ni naučil spoštovanja in hvaležnosti. Za take ljudi je vse samoumevno in zakaj bi se vam sploh zahvaljevali.  

To so dejstva, s katerimi se morate sprijazniti. Kadar vas potrebujejo, vas poiščejo, drugače pa jim je bolj malo mar za vas. Ne jemljite si njihovega vedenja tako k srcu, ker ni bistveno, in je nepotrebno, da zaradi tega trpite. Najpomembnejši je odnos, ki ga imate s svojimi vnuki. Vem, da se tega že sami zavedate in tako tudi ravnate. Vloga starih staršev v življenju otrok je zelo pomembna. V današnjem hitrem življenjskem slogu, ko se staršem vedno mudi in so preobremenjeni z vsakdanjimi opravili, so ljubeči stari starši lahko za otroke tiste osebe, ob katerih se sprostijo in umirijo. Ponavadi imajo več časa zanje kot njihovi starši in jim omogočijo marsikatero prijetno doživetje. S tem ne mislim na materialne dobrine. Stari starši so tisti, ki lahko peljejo vnuke na sprehod v naravo tudi med tednom, ne le ob vikendih, kot starši. Z njimi lahko obiščejo lutkovno predstavo ali pa z babico popoldne doma pečejo piškote, ker mamica tako težko najde čas za takšne dejavnosti. Z dedkom lahko kolesarijo ali igrajo nogomet, še preden pridejo starši iz službe. Še mnogo dejavnosti je, ki jih stari starši in vnuki počnejo skupaj in tako bogatijo svoje notranje svetove. V takih odnosih pridobivajo vsi, vnuki in stari starši. Seveda pa so starši prvi in najpomembnejši za otroke in tega se morajo stari starši tudi zavedati. Zato je dobro, da upoštevajo pravila za ravnanje z otroki, ki jih postavijo starši.  

Ko se pogovarjam z odraslimi ljudmi, o njihovih spominih na otroštvo, slišim mnogo lepih doživetih zgodb, ki so povezane z babicami in dedki. Spremljajo nas vse življenje. Pa ne samo to. Ko smo starejši, se zavemo, koliko so nam stari starši dali, če smo imeli to srečo, da so nas imeli radi in so se z nami ukvarjali. Še na nekaj se mi zdi smiselno opozoriti. Ne kupujte si ljubezni otrok z materialnimi dobrinami. Opažam, da nekateri stari starši tekmujejo s starši otrok v tem, kdo jim bo kupil več igrač oziroma predmetov, ki si jih želijo. Še nihče mi ni nikdar rekel, da je imel rad babico in dedka, ker sta mu kupila, kar si je zaželel. Radi so jih imeli in jih imajo zaradi njihovih osebnostnih lastnosti. Vse, kar sem vam napisala, verjetno že veste in tako tudi ravnate. Za vas naj bo največje priznanje, da vas imajo vnuki radi. Hvaležnosti jih lahko naučite tudi vi, a ne z besedami, temveč z zgledom. Pri vsem, kar jim dajete, pa ohranite zdravo mero. Če je dobrega preveč, je lahko tudi škodljivo. Ne pozabite, da otroci poleg ljubezni potrebujejo tudi meje.