Ne prenaglite se

Spolna zloraba otrok je strašen zločin in lahko si predstavljam, skozi kakšen pekel sta šli vaša hčerka in vi, ko ste izvedeli za dedka. Spolna zloraba je travmatski dogodek, ki v mladoletni osebi, ki še ne more razumeti, kaj se dogaja, pusti hude duševne posledice. Trpljenje zlorabljenega otroka je še toliko večje, če je bil storilec nekdo, ki mu je otrok najbolj zaupal. Čestitam vam, da ste takrat uspešno zaščitili svojo hčerko in ste prijavili njenega dedka. Številni otroci namreč nimajo te sreče, saj veliko staršev ne zmore pravilno odreagirati. Šokira jih dogodek spolne zlorabe in jih onesposobi, da bi znali trezno presoditi njegovo težo in se ustrezno odzvati. Poleg tega izkušnje kažejo, da so posledice travme na duševnost zlorabljenega otroka bistveno manjše, če je bila zloraba razkrita in je otrok prejel pomoč, sočutje in razumevanje osebe, ki ga je zaščitila. S tem, ko ste hčerko zaščitili, ste ji prihranili mnoge dodatne duševne bolečine.

Glede težave, zaradi katere ste se tokrat oglasili, pa je moje mnenje takšno. Razumem vašo bojazen, da sumite svojega partnerja, saj je izkušnja z dedkom tudi v vas pustila posledice. V mnogo primerih spolne zlorabe v družini namreč ljudje kar ne morejo verjeti, da je on ali ona lahko izvedel tako podlo dejanje. Storilci so zelo pogosto ljudje, ki so navzven urejeni, uspešni, skrbni in zbujajo občutek zaupanja. Toda, ali je pričevanje vaše hčerke zoper vašega partnerja utemeljeno? Imate že eno izkušnjo spolne zlorabe v družini, zato poskušajte trezno razmisliti, ali obstaja podobnost med tokratnim dogodkom in prejšnjo izkušnjo. Spomnite se znakov, ki ste jih takrat opazili. Ali so vaši občutki, ki so povezani s partnerjem, podobni občutkom, ki ste jih imeli pri dedku? Vaša intuicija je pomemben vir!

Spomnite se tudi znakov, ki so se takrat pojavili pri vaši hčerki. Se vam zdi, da tokratno izkušnjo spremljajo podobni duševni ali celo telesni hčerkini odzivi kot takrat? Dalje, v vašo hčer so se globoko vtisnili grozni občutki dedkove spolne zlorabe, ki jo od tedaj spremljajo pri stikih z ljudmi, še posebno z moškimi. Telesni stik, ki se je zgodil med vašim partnerjem in hčerko, to je božanje, vašo hčer verjetno spominja na stvari, ki ji jih je počel njen dedek. Zelo verjetno so jo ob partnerjevem dotiku preplavili občutki groze, ki jih je nekoč že doživela. Toda to še ne pomeni nujno, da je šlo v resnici za zlorabo. Znano je, da oseba, ki je doživela spolno zlorabo in se ji še ni uspelo znebiti njenih vplivov, zelo težko normalno funkcionira in je polna stisk in strahov. Morda je vaša hči v navalu teh čustev prehitro sklepala, da jo vaš partner zlorablja. O zlorabi govorimo, kadar storilec to počne z namenom – z namenom, da se spolno vzburi in poteši svoje spolne potrebe. Božanje brez tega namena pa je predvsem izraz naklonjenosti.

Bodite pozorni na njun odnos. Zelo verjetno se boš vaš partner v prihodnje izogibal telesnih stikov s hčerko. Verjetno bo tudi njuna besedna komunikacija zaznamovana s sumom, ki je bil izrečen. Toda če ni šlo za zlorabo, potem se lahko vašim družinskim odnosom zgodi nepopravljiva škoda! Zato vam predlagam, da se pogovorite s hčerko in ji razložite, zakaj mislite, da je tako čutila, ali da celo obiščete strokovnjaka za spolne zlorabe in skupaj z njim pretresete možne vidike neljubega dogodka. Če se bo izkazalo, da je šlo res za zlorabo, morate hčerko spet zaščititi! Ne glede na vse posledice. Upam, da se bodo stvari pozitivno iztekle in boste ugotovili, da je šlo za nesporazum.