Na začetku je tako lepo, srečata se dva, med njima se vname iskra in že se transformirata v dva razigrana otroka, ki skupaj prvič ali ponovno odkrivata čare sveta. Vsakdanjik spet postane zanimiv, vsak dan je nova priložnost za avanturo, ki po intenzivnosti le še preseže prejšnjo. A obdobje blaženosti mine, v rožnat svet se vrine zdolgočasena stvarnost, ki v svojem kolesju rutine, skrbi in slabe komunikacije zdrobi še tako odločne borce. Partner, ki je bil v enem trenutku novoodkrita celina priložnosti, postane siva senca prvotne obljube o večni radosti.

Je res tako težko?

Vezivo, ki ga prej ali slej pogreši še tako predan par, če se izziva seveda ne loti s pametjo, je preprosta igrivost. Stanje z občutki začudenja in občudovanja, sproščenosti ter navihanosti. Volja, da v orehovi lupinici iščemo ladjo in se na ljudi okoli sebe odzivamo z nasmehom. Igriva naravnanost iz sveta, poleg morja hormonov seveda, ustvari simfonijo barv in občutkov, ki se v času, ko zaljubljenost zbledi, zdijo nedosegljivi. Čeprav na prvi pogled deluje ravno nasprotno, igrivost ni domena otrok in večnih petrov panov, temveč veščina, ki se je lahko priučimo.

Povezanost ...

Igrivost v odnosu je pravzaprav oblika ranljivosti, ko z igro odkrivamo močne in šibke točke drugega. Tudi pri igri potrebujemo zaupanje, občutek varnosti, da se lahko sprostimo in resnično postanemo to, kar smo. Kadar smo igrivi, partnerju pravzaprav sporočamo, da ga imamo radi, da mu zaupamo dovolj, da se mu razkrijemo brez mask in vemo, da nas ne bo zasmehoval ali prizadel. Igra ustvari globoko vez, ki jo težko nadomesti katera od drugih, za partnerstvo pomembnih lastnosti. 


Pixabay


... in nenavezanost!

Bistvo igre je v opuščanju pričakovanj, kakšen naj bi bil rezultat. Končni cilj je lahko tukaj ali tam, kar je v resnici pomembno, je, koliko se pri tem zabavamo. Ta korak je za mnoge težak, saj s svojo osredotočenostjo na cilj in iskanjem smisla delamo iz življenja tragedijo tudi tam, kjer nikakor ni treba. Igra je tako čudovita pot, na kateri se znova učimo zahodnjaškega imperativa bivanja, ko je dovolj, da samo smo. Dovolite si vsaj poskusiti, čeprav omemba sproščenosti in igre v vas vzbujata nelagodje, nenavezanost na rezultate je edinstvena lastnost, ki pride prav še vse kje drugje kot le v ljubezni.

Igriva karizma

Kaj nas pravzaprav privlači pri novem izbrancu? Smisel za humor, sposobnost smejanja na svoj račun, prepoznavanje ironije in rahljanje konfliktov so lahko lastnosti, ki odločajo, ali bo razmerje uspešno ali ne. Če bi si te lastnosti privzgojili, mar ne bi bile možnosti za izpolnjujočo ljubezen večje in potencialnih kandidatov več? Igrivost ni le lastnost, ki pride prav v partnerstvu, igriva karizmatičnost pritegne prav vsakogar, naj bo to ljubezenski izbranec ali poslovni partner.


Pixabay


Ampak kako?

Vaja dela mojstra, zato bo tudi igrivost postala večji del naših življenj, če ji bomo to le dopustili. Opletanje s prepričanji, da je otročja in v svetu odraslih popolnoma odveč, tukaj ne bo obrodilo sadov, več učinka bo imelo zavestno delovanje v okoliščinah, ki jih življenje postavi na pot. Namesto da bi v vsem iskali podrobnosti, ki nam ne ustrezajo, je pravo preprosto vprašanje: Kako bi mi trenutno stanje lahko postalo všeč? To seveda ne pomeni teptanja lastnih občutkov in meja, temveč odpiranje možnostim ob dogodkih ter ljudeh, ki nam na prvi pogled niso blizu. Otrok, ki mu je med poukom dolgčas, bo našel tisoč in en način, kako si popestriti dolge minute, ki ga še ločijo do odmora. Za to bo uporabil vso svojo kreativnost, da le premaga moreči dolgčas. Enak pristop lahko uporabimo sami; če na življenje in odnos pogledamo kot na igro, se lahko prav imenitno zabavamo.

Skrivni zmenki

Odlična za odkrivanje igrivosti, spoznavanje partnerja ter ponovno obujanje začetne strasti je praksa skrivnih zmenkov. Partnerja si v tednu ali mesecu, pogostost dorečeta po želji, določita čas, ki ga bosta namenila drug drugemu. Vsakič je eden odgovoren za načrte, kaj bosta tedaj počela z dragim oziroma drago. To so lahko športne, kulturne ali gastronomske aktivnosti, intimnosti v spalnici ali nekaj ur pri strokovnjaku za odnose, pomembno je, da načrt ostane skrivnost. Drugemu sporoči, kje se zmenek začne in kdaj ter kakšno opremo mora imeti. Obisk opere v termoperilu pač ni presenečenje, ki ga imamo v mislih. Svežina neznanega, ki bo zavela med partnerjema, in veselo pričakovanje na obeh straneh, posebno pri tistem, ki izziv pripravlja, bosta v razmerje vnesla strast in dinamiko. Veselje na zmenkih, na katerih bo partner uresničil željo, bo neizmerno, enako zanimivo bo spoznavanje drugega v novi luči, pri dejavnostih, ki jih na prvi pogled ne bi izbrali sami.