Odkar se je Franja poročila, je govorila samo: »Tega moj Henrik ne prenese, onega moj Henrik ne mara ...« Zanjo na tem božjem svetu obstajajo samo še Henrik in njegove potrebe in želje, edini je, ki pozna njeno dušo, in je vrhunec razmerja. Bridka resnica pa je, da je Franja padla v roke nesramnemu in brezvestnemu izkoriščevalcu, ki jo bo izrabljal, dokler bo imel od nje koristi.

Preberite še: 

- Stara sem 35 in še nisem našla pravega

- Izpoved samske bralke: Sem preveč izbirčna ali preveč previdna?

Opojna dvojina  

Po burni in neprijetni ločitvi je bila Franja nekaj let sama. Ko je spremljala srečne (zares ali na videz, saj ni pomembno pravzaprav) zgodbe drugih, se je sama sebi zdela gledalka v gledališču, vendar za debelim stebrom. Henrika je spoznala v spletni klepetalnici in kmalu začela uživati v dvojini. Končno ni bila več sama. Njene družine in prijateljic ni hotel spoznati, celo preprečeval ji je stike z njimi in vsem zunanjim svetom in jo prepričal, da sta dovolj onadva proti vsemu svetu. »Drugi te ne razumejo, jaz sem tvoj dom,« ji je prigovarjal. Njegove ideje so kmalu postale njene ideje, zanemarjala je službo, na njegovo pobudo zahtevala neupravičeno višjo plačo in bila ogromno na bolniški. Samo da je bila s svojim Henrikom. Ko so njeni prihranki izginili, je vzela visok kredit in jima omogočila še naprej udobno življenje.

Pranje možganov 

Vendar se je Franja spremenila, ni bila več živahno dekle kot prej, bila je ujeta z moškim, ki je z njo slabo ravnal. Ker je pretrgala vse stike z zunanjim svetom, ni imela nikogar, ki bi se mu lahko zaupala. Krog se je zavrtel, bila je popolnoma odvisna od njegove dobre ali slabe volje. Pravzaprav je doživljala pravo pranje možganov. 

Osamitev zasužnji 

Henrikova tehnika ni nič novega, opisana je že v Egipčanski knjigi mrtvih, zdaj jo uporabljajo predvsem diktatorji, sekte in – partnerji. Drugega osamijo in ga izkoristijo do konca. Njihove žrtve so osamljene, duševno zlomljene in ujete v krogu ljubezen–sovraštvo. Tehnika je preprosta. Najprej ljubezen, potem izolacija, kaznovanje in prijazne besede, ki jih imajo žrtve za izraz ljubezni. Ker so prepričane, da je izkoriščevalec njihova velika in edina ljubezen, se pokoravajo.

Prijatelji na pomoč 

Žal okolica večinoma opazi pranje možganov prepozno, ko je drama že končana. Kako končana? Navadno tragično. Če ostane žrtev sama, je psihično zlomljena in nesposobna za samostojno življenje, če pa ima srečo in zanjo poskrbijo družina in dobri prijatelji, lahko traja leta, da si opomore in najde svoj duševni mir.