Psi omogočajo zmanjševanje občutenj tesnobe pri otrocih, predvsem socialne in ločitvene tesnobe, in sicer različno,« so poročali. »Kuža lahko pomaga pri tem, da otrok začne pripovedovati o svojem doživljanju. Ob njem se počuti manj osamljenega, prisotnost psa pa spodbuja pristno navezovanje.«

Del tropa

Na splošno velja, da se ljudje, ki imajo doma pse, več smejijo. Ko so razdelili posameznike v skupine na tiste, ki imajo pse, mačke, oboje ali nič od obojega, so ugotovili, da je največ smeha v življenju tistih dveh skupin, ki imata samo pse ali pse in mačke skupaj. Psi doživljajo svojega človeka kot del tropa, zato je njihova navezanost na ljudi (ne samo nasprotno) tako velika. Res je, da so minila že tisočletja, odkar so bili udomačeni, a volčje lastnosti navezanosti na trop ostajajo.

Psi so živali, ki spodbujajo socialne stike tudi širše. Ko sprehajamo psa, namreč veliko laže ogovorimo (ali si pustimo biti ogovorjeni) drugega pasjeljubca, kot da bi prisotnost živali nekako razorožila včasih v nas vsajena strah in občutek ogroženosti pred neznanim. Spodbujanje socialne interakcije v družbi psov pa ni koristno na splošno, temveč tudi za otroke z avtizmom. Pri njih pa je bistveno le, da je doma hišni ljubljenček, ne glede na to, ali govorimo kuži, mački, zajcu ali celo pajku.

Ljudje smo bitja, ki imajo rada pse, to je jasno. Ko so opravljali raziskavo na 3000 odraslih in jih povprašali o tem, kdo so tisti, s katerimi imajo pristne odnose, jih je 94 odstotkov povedalo, da so med njimi psi. Sedeminosemdeset odstotkov jih je omenilo tudi mamo, 84 mačko in 74 očete. Glede na študijo ravno tako 85 odstotkov vprašanih trdi, da so hišni ljubljenčki del družine.

Še več, ko so nekaj britanskih otrok v raziskavi spraševali, v katerih odnosih čutijo največ zadovoljstva, so ugotovili, da večkrat v tistih s psi kot tistih s sorojenci.Vpliv na zdravje

Ravno tako so odlični, če želimo biti zdravi. Otroci, ki se rodijo v gospodinjstvu, kjer že živi kuža, imajo manjše tveganje za razvoj astme in alergij. Razlog tiči v mikrobioti prahu, ki se razvije v domu, kjer je kužku dovoljeno, da se sprehaja tako v hiši kot zunaj nje. Ta pozitivno vpliva na otrokovo zdravje.

Potem je tukaj še problem debelosti. Šestdeset odstotkov ljudi, ki svoje pse redno vodijo na sprehode, ima zdravo težo. Kosmatinec pomaga pri dvigu samozavesti, te »sili«, da več časa preživiš na svežem zraku. In že preprosto dejanje, kot je zretje v oči svojemu dlakavemu prijatelju, sproža oksitocin, t. i. hormon sreče.

Ob vsem zapisanem je še bolj jasno, da je imeti psa krasna izkušnja. Vseeno ne pozabite, da niso igračke. Pred vrati so prazniki in v številnih starših že vznika ideja, da bi otroka obdarili z domačo živaljo. Prej je pametno narediti nekaj, kar bo pozitivno vplivalo tako na vas kot na vašega otroka. Vzemite si nekaj tednov in redno sprehajajte zavetiške pse. Zmorete takšno redno odgovornost in skrb? Ko boste temeljito pretehtali vsa dejstva, ko boste res čutili, da ste pripravljeni na novo odgovornost (in srečo, ki prihaja z njo), potem le stopite v čudovito novo življenje, življenje s psom.

Pred vrati so prazniki in v številnih starših že vznika ideja, da bi otroka obdarili z domačo živaljo. Prej je pametno narediti nekaj, kar bo pozitivno vplivalo tako na vas kot na vašega otroka. Vzemite si nekaj tednov in redno sprehajajte zavetiške pse.