Poleg fizične zaščite, je moški v Egiptu zadolžen, da žensko tudi finančno preskrbi. Od poroke naprej je za vsesplošno blagostanje žene tako odgovoren njen mož. Ženska za finančno stanje ne skrbi sama, vsaj ne do takšne mere, kot smo to vajeni pri nas. Če ne želi delati, je povsem sprejemljivo in v veliko primerih tudi zelo zaželeno, da ženska, kljub morebitni visoki izobraženosti, ne hodi v službo, temveč ostaja doma in se izpolnjuje predvsem v vlogah dobre matere, žene in hčerke.

Po nakupih

Dolžnost moškega, naj bo brat, oče ali zaročenec, so, povsem nasprotno kot pri nas, nakupi. Zlati moški višjih slojev svojim ženskam ne dovolijo, da gredo same na souk ali tržnico, saj ne želijo, da se njihove zaščitnice ne izpostavljajo raznim nevšečnostim, kot so recimo hoja, hrup, ogovarjanja drugih moških in še marsikaj. Prav tako moški ženskam navadno ne dovolijo, da bi nosile vrečke, takšno dejanje namreč meče slabo luč na njenega zaščitnika.

Ženska potrpežljivost

Kadar ženska potrebuje kaj v lokalnem predelu mesta, bo moški stopil iz avta in potrebščino kupil medtem ko ga bo ženska čakala v zaklenjenem avtomobilu. Takšen pristop je mešanica ustrežljivosti in zaščite pred ženskim izpostavljanjem tujim očem. Na začetku mi tovrstno zaščitništvo pri nakupovalnem opravilu ni bilo najbolj všeč. Na lastne oči sem namreč želela izkusiti direndaj odprtih tržnic. Ker sprva še nisem imela prijateljev, sem se na souk nekajkrat odpravila kar sama, in se mi k sreči ni pripetilo nič 'strašnega'. 

Moška skrbnost

Še en jasen primer zaščitništva je bratska skrb. Bratje sestre in prijateljice (običajno so to tujke) zmeraj pospremijo do doma in poskrbijo, da tja prispejo pravočasno, v Kairu je to najkasneje pred enajsto uro. Tudi v prijateljskih skupinah bodo fantje vedno z zelo jasnimi kretnjami in izbruhi jeze dali vsiljivcem, ki opazujejo ali nagovarjajo ženski del skupine, vedeti, naj pustijo 'njihove' ženske pri miru. Gre za nekoliko teritorialno vrsto naklonjenosti, ki pa sem jo na nek način celo vzljubila. 


V nadaljevanju jutri preberite, kaj pomeni v Egiptu biti dostojna ženska.