»Pri mojem učnem procesu je pomemben vsak dijak, zato čutim poslanstvo, da pomagam vsakomur izkoristiti potencial, da napreduje kot človek, in da ga opremim z znanjem, ki ga bo potreboval v svojem poklicu,« je prepričan profesor doc. dr. Uroš Ocepek, ki na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje poučuje strokovne module s področja računalništva. 

Učitelj je zanj poklic, ki pomaga mladostnikom, da zrastejo v odrasle osebe, opremljene z znanjem prednikov, poznavanjem in obvladanjem poklicnih kompetenc današnjega časa ter z nenehno željo po odkrivanju novega, drugačnega – tudi inovativnega. Pomembno se mu zdi, da dijaki usvojijo pričakovano strokovno znanje, obenem pa mu veliko pomeni, da v njem prepoznajo zaupnika, svetovalca oziroma nekoga, ki jim bo – po njihovi presoji – brez obsojanja pomagal. Izpopolnjuje ga, ko mu dijaki tudi po več letih še vedno pišejo, si zaželijo pogovora, vprašajo za kakšen nasvet, tudi pri povsem življenjskih stvareh. 

Med njegovimi dijaki, ki zanj simpatično uporabljajo kakšen vzdevek, denimo dr. Uki, velja rek »Pri dr. Ocepku pričakujte nepričakovano«, saj velikokrat poseže po raznolikih, drugačnih učnih aktivnostih. Veseli ga, da prepoznajo, da gre iz okvirjev, kar jih pritegne in spodbudi, da želijo še sami soustvarjati izzive za naslednje generacije. Poleg podajanja znanja in pomoči pri osvajanju poklicnih kompetenc pa v svoje delo vključuje predvsem vrednote, ki mu največ pomenijo. Dijakom jih predstavi že na začetku prvega letnika in ta prva skupna učna ura je postala malone tradicionalna. Vrednote, ki jih ceni in pričakuje od novincev, so spoštovanje, iskrenost, doslednost in ustvarjalnost. O tem veliko povedo tudi dosežki številnih dijaških projektov, ki so potekali pod njegovim mentorstvom in so prejeli priznanja. Na vse je zelo ponosen. 

Za uvajanje vsebin umetne inteligence v srednješolsko izobraževanje je profesor doc. dr. Uroš Ocepek prejel tudi srebrno priznanje s področja Inovacij Zasavja (Zasavska gospodarska zbornica), prav tako pa je Center RS za poklicno izobraževanje prepoznal njegov potencial in je predaval učiteljem računalniških šol Slovenije. Zaradi svojega dela je bil imenovan za člana programskega odbora (pododbora Umetna inteligenca za in v izobraževanju) mednarodne konference »Resetting education and training for the digital age« med predsedovanjem RS Svetu Evropske unije.