Našdjin

Osetijska bučna pita

Pite z različnimi polnili so tradicionalna osetijska specialiteta. Bučno na Kavkazu uživajo vse leto. Priprava testa zahteva čas, vendar bo dišeča mojstrovina ob koncu napolnila vaš dom s toplino stare domačnosti.

Sestavine

  • 600 g moke
  • 100 g masla
  • 400 g muškatne buče
  • 200 g osetijskega sira (lahko ga nadomestite s feto ali mocarelo)
  • 3 čajne žličke suhega kvasa

Priprava

  1. 1Najprej naredimo testo. V večjo posodo presejemo moko in ji dodamo suhi kvas, čajno žličko sladkorja, ščepec soli in kozarec tople vode. Mešanico dobro pregnetemo in nastalo testo zavijemo v vlažno kuhinjsko krpo ter pustimo, da v miru vzhaja uro ali uro in pol.
  2. 2Zdaj se lotimo nadeva. Bučo narežemo na krhlje in jim z lupilnikom odstranimo trdo lupino. Bučno meso srednje fino naribamo, prav tako sir. Naribamo tudi maslo, to storimo tako, da ga prej postavimo v zamrzovalnik, da otrdi. Vse tri sestavine zmešamo in po okusu posolimo ter popopramo.
  3. 3Ko testo naraste na dva- ali trikratno velikost, ga rahlo prepikamo s prsti in ponovno pokrijemo s krpo ter pustimo vzhajati še kakšno uro. Proces lahko ponovite še nekajkrat, testo bo tako resnično rahlo. Ko se vam zdi, da je že dovolj naraslo, ga razdelite na štiri kepice in vsako razvaljajte ali z roko preprosto sploščite na debelino enega centimetra.
  4. 4Na sredino vsakega kroga položite četrtino nadeva. Čez nadev povlecite robove testa, tako da jih združite na sredini. Dobro jih stisnite skupaj, da dobite mošnjiček, in odvečno testo na vrhu odrežite. S prsti ali valjarjem ponovno nekoliko sploščite mošnjiček, ga obrnite na hrbtno stran in razvaljajte še enkrat. Pita je pripravljena za pečenje, ko skozi testo rahlo preseva barva nadeva.
  5. 5Pito položite na namaščen pekač, na vrhu naredite eno luknjico ali več, da bo lahko med pečenjem uhajala para. Pecite 20–30 minut, dokler zlato ne porjavi. Preden pito postrežete, vrhnjo skorjico premažite z maslom.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE