Predstavljajte si, da vam življenjski sopotnik zaupa, da ga privlači nekdo drug. Kaj bi vas bolj prizadelo: priznanje, da se je v to osebo zaljubil, ali golo dejstvo, da je imel z njo zgolj spolne odnose? Oba scenarija sta razumljivo boleča, a prav gotovo bi vas ena različica zgodbe prizadela bolj kakor druga. In o tem bi odločal tudi spol.

Ljubosumje izkušajo tako ženske kot moški, a ga dokazano doživljajo drugače, pojasnjujejo psihologi. Obsežna raziskava, v kateri so sodelovali Američani, Nizozemci, Nemci, Japonci, Korejci in številni državljani Zimbabveja, je namreč zanesljivo potrdila, da ženske mnogo bolj skrbi izbrančeva čustvena nezvestoba, moškim pa bi se zdel mnogo hujši zločin partneričin skok čez plot - a tega bi sebi opravičili, kajti seks z drugo pač še ne pomeni, da želi obrniti hrbet svoji sopotnici in morda celo zapustiti družino!Razlike seveda izhajajo iz pradavnine in samega temelja človeškega razmnoževanja ter evolucije. Oploditev poteka v telesu ženske, zatorej te nikoli niso obdajali dvomi, ali je resnično mati otroka, ki raste v njej, o očetovstvu pa so se lahko porajali dvomi. Moški pa si je moral zato izbranko pridobiti trdno na svojo stran, da si je zagotovil potomce in se izognil kruti usodi, da bi skrbel za otroke nekoga drugega. Ženska pa se je spopadala z drugimi strahovi: nenehno je morala moškega pritegovati k sebi, da ne bi ta svojih semenčic nesel drugam, saj bi tako lahko ostala brez partnerja, ki bi zagotovil nadaljevanje njenega rodu.

Če povzamemo, ljubosumje ima torej korenine v daljnih prednikih, njegov poglavitni namen pa je bil napoditi morebitne tekmece, ki bi utegnili ogroziti razmnoževanje. Današnji smisel ni zgolj evolucijski, a nagon, da bi si prisvojili prav določenega predstavnika nasprotnega spola, je seveda ostal, kažemo pa ga podobno kakor naši predniki: tekmece preganjamo z grozečimi pogledi, nesramnimi opazkami, taktičnimi, morda celo nasilnimi dejanji, partnerja, da bi ga obdržali, pa obsipamo z ljubečo pozornostjo.Ljubosumje torej ni znak nezrelosti, temveč predvsem temeljna strast, ki je ljudem nekoč pomagala pri premagovanju strahov o obstoju rodu, pojasnjujejo strokovnjaki, hkrati pa izbrancu s tem sporočamo svojo predanost in pripravljenost na zvestobo.