Da bi ugotovili, ali z glasnostjo pretiravate, poskusite s preprostim testom. Če poslušate glasbo in morate povzdigniti glas, da se slišite v dialogu, no, potem je to dober znak, da jo je treba malce utišati. Čeprav vsi mislimo, da se to nam ne more zgoditi, lahko poslušanje preglasne glasbe predolgo povzroči okvaro sluha. Seveda so najbolj na udaru najstniki, katerih slušalke so že malodane zraščene z njimi. V zadnjih petnajstih letih so se pri njih primeri okvar sluha povečali kar za 30 odstotkov. 

Iztegnite roko in poslušajte

Še en preprost test, ki nam pove, ali je glasba preglasna, je ta: nastavite glasnost na svojo običajno jakost. Nato si slušalke dajte v roko in roko iztegnite. Če glasbo še vedno slišite, je preglasna. Vsak, ki je predolgo izpostavljen več kot 85 decibelom, pa tvega okvaro sluha, zato je pri tej glasnosti nikar ne poslušajte več kot osem ur zdržema. Če jo poslušate na 88 decibelih, je maksimum poslušanja štiri ure. Nekateri mp3-predvajalniki omogočajo glasnost vse tja do 105 decibelov, kar je stokrat bolj intenzivno kot glasnost na 85 decibelih; škoda se namreč ne veča linearno. Varne aplikacije

Izjemno pomembno je, da ste zavestno pozorni na jakost zvoka. Nekateri preglasne glasbe ne čutijo kot moteče, a to še ne pomeni, da ne škodi. Na trgu je veliko kakovostnih izdelkov in nekateri med njimi so narejeni tako, da imajo integriran nadzor nad jakostjo zvoka. Meja je postavljena na 90 decibelih, glasneje ne gre. A mnogo slušalk te omejitve nima. Takrat je pametno na svojih apple ali android telefonih poiskati primerne aplikacije, ki bodo delo nadzora nad glasnostjo opravljale namesto vas. 

Čepki po meri

Niso pa za vaša ušesa povsem nedolžni niti rock koncerti. Vsekakor je pametno, da se izognete bližini zvočnikov in si obenem zaščitite ušesa. Nekateri uporabljajo običajne penaste čepke, a so za zahtevnejše občinstvo neprimerni, ker popačijo zvok. Če ste reden obiskovalec rock koncertov, potem je najboljša rešitev, da si privoščite čisto svoje. Po natančnem odtisu vašega ušesa je moč narediti individualne mehke čepke, ki lahko glasnost znižajo kar za 60 decibelov. Tako boste lahko uživali v glasbi. In ostali – »živi«.