Čeprav se 35 let mnogim ne bo zdela visoka starost, je to za misico po starokopitnih standardih lepotnih tekmovanj že čas za upokojitev. Leoni Charlotte von Hase pa ni samo prva najstarejša zmagovalka v 93-letni zgodovini lepotnega tekmovanja za mis Nemčije, je tudi prva mati, ki ji je uspelo osvojiti krono, ima namreč triletnega sina. 

Von Hasejeva se je rodila v Namibiji, od petega leta pa živi v nemškem Kielu. V sobotnem finalu tekmovanja za najlepšo Nemko je premagala 15 tekmic, nekatere med njimi komaj polnoletne. Drugačnemu zgodovinskemu izidu glasovanja gre morda tudi dejstvo, da so žirijo prvič sestavljale samo ženske, organizatorji pa so ukinili predstavitev v kopalkah, tako da so se kandidatke po po pisti sprehodile le v večernih oblekah in oblačilih za prosti čas. 


Kot je pojasnil organizator Max Klemmer, si želijo z novo zasnovo lepotnega tekmovanja (prvič v zgodovini so dvignili starostno mejo za prijave za deset let, torej do 39. leta starosti, in dovolili, da se prijavijo tudi poročene ženske ter matere) v središče postaviti osebnost, značaj in življenjske zgodbe deklet, zunanjost tekmovalk pa ni več najbolj pomembna kvaliteta. Tako meni tudi letošnja zmagovalka, ki je po zmagi poudarila, da »ženstvenosti ne določa obleka«. 

»Ženske že dolgo ne verjamemo več v konvencionalne lepotne standarde,« je dejala von Hasejeva, ki  namerava naziv mis Nemčije izkoristiti za dialog o enakopravnosti med spoloma. Zavzemala se bo za to, da bi bile ženske bolj samostojne in samozavestne, predvsem bo predstavljala glas sodobnih žensk po 30. letu starosti, je povedala. »Nemčijo bom predstavljala z eleganco, dostojanstvom, žarom in močjo,« je še obljubila. 


Poleg von Hasejeve sta slavili še 22-letna Lara Runarsson iz Würzburga, ki je postala prva spremljevalka, druga spremljevalka pa 23-letna Michelle-Anastasia Masalis iz Hamburga. Zgodovinski izid nemškega lepotnega tekmovanja pa bo morda vzor številnim drugim po svetu, kjer so tekmovalke še vedno prisiljene razkazovati svoje telo, prej kot na njihove besede pa so ocenjevalci osredotočeni na njihov videz. 

Preberite še: Ali smo pozabili, kakšna je odrasla ženska?