Na platformi Zaščitimo Slovenijo je na voljo odprtokoden format za model 3D maske Gladius Friends, ki lahko ob uporabi primernih filtrov in s pravilnim rokovanjem pomaga pri zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom. »Gre za masko za domačo uporabo, za izdelavo maske je primeren katerikoli 3D tiskalnik, maska pa je ob ustrezni nevtralizaciji (dekontaminaciji) namenjena večkratni uporabi,« sporočajo avtorji platforme Zaščitimo Slovenijo. Gre za ekipo prostovoljcev iz različnih industrij, ki želijo v teh kriznih časih čim večjemu številu ljudi v čim krajšem času zagotoviti preskrbo z osnovnimi zaščitnimi sredstvi, med njimi so maske pa tudi razkužila, ki jih lahko izdelamo sami doma. Na platformi je trenutno združenih že preko 250 posameznikov in podjetij.

Projekt 3D zaščitnih mask so poimenovali Maska za prijatelja z namenom, da lahko s tiskanjem maske pomagamo tako sebi kot svojim bližnjim, in tako imetnike 3D tiskalnikov pozivajo, da s pomočjo brezplačnega načrta maske izdelajo tudi za svoje prijatelje oz. osebe, ki tovrstnega orodja nimajo. 

Poleg 3D tiskalnika potrebuje izdelovalec še PLA filament, ki ni zdravju škodljiv. »PLA je v uporabi v prehrambeni industriji ter tudi v medicini za biorazgradljive notranje šive in medicinske vsadke,« sporočajo snovalci projekta. Maska je na voljo v treh različnih velikostih, za učinkovito zaščito pa je na koncu na masko potrebno pritrditi še izbrani filter (informacije o različnih filtrirnih materialih si lahko preberete v strokovni literaturi tukaj in tukaj). 

Če 3D tiskalnika nimate, lahko na platformi naročite že izdelano masko. Svoje naročilo lahko oddate tukaj»3D masko Gladius Friends je izdelalo že veliko število prostovoljcev, ki so pripomogli k testiranju in razvoju maske. Prototip slovenske maske za lastno uporabo so preko skupin open source začeli uporabljati tudi v Združenih državah Amerike in po Evropi,« so nam zaupali avtorji, ki so veseli, da se je maska, katere prototip je z namenom zaščite svoje družine razvil VR/AR strokovnjak in navdušenec nad 3D tiskom David Kvaternik, izkazala za dobro alternativo, ko zaradi pomanjkanja na trgu ni na voljo dovolj drugih sredstev.

»Velja poudariti, da zaščitna maska ni medicinski pripomoček niti osebna varovalna oprema, zato ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo z boleznijo COVID-19 ali morebitnimi drugimi boleznimi. Tovrstna zaščitna maska ni certificirana in je namenjena zgolj za osebno uporabo neprofesionalnih posameznikov. Proizvajalec maske zato ne jamči za njene morebitne napake ali za škodo, ki bi zaradi uporabe maske morebiti nastala. Pri uporabi maske je treba dosledno spoštovati navodila za uporabo,« še opozarjajo avtorji, a podobno kot pri študijah doma narejenih mask, je v času pandemije novega koronavirusa tudi takšna zaščita veliko boljša kot nobena.

Na platformi Zaščitimo Slovenijo boste našli še dve drugi brezplačni uporabni navodili, eno je recept za izdelavo domačega razkužila, ki ga je pripravila magistrica molekularne in celične biologije Teja Bajt, drugo pa odprtokoden format za izdelavo vizirja, ki je prav tako pomembno zaščitno sredstvo za vse, ki so veliko v stiku z ostalimi osebami. Zaščitni vizir iz umetnih mas so z namenom zaščite obraza (oči, nosu in ust) razvili na Zavodu 404, prozorni material zakrije celoten obraz, struktura plastike pa omejuje prehod virusa. Zaščitni vizir je uporabljen poleg običajne zaščitne opreme, vendar prav tako ni certificiran medicinski pripomoček niti osebna varovalna oprema.