Pred leti ste se neustrašno slekli za katalog Liscinega perila, danes pa prav ta znamka spodbuja vedno več žensk najrazličnejših postav in barv kože, da storijo enako. Kako težko je bilo narediti ta prvi korak takrat, ko slovenski prostor še ni bil tako pripravljen na neretuširane podobe žensk? 

Sama sem že pred Liscino kampanjo želela delati v tej smeri in sem na svojih družbenih omrežjih objavljala podobne fotografije ter zapise o samopodobi. Zagotovo prve objave v perilu oziroma kopalkah nisem objavila povsem ravnodušno, ampak sem morala zbrati pogum, da se z opozarjanjem na pomanjkanje reprezentacije različnih tipov postav v modi in medijih pridružim dekletom in ženskam, ki to že počnejo in jim sledim na instagramu.

Že od osnovne šole naprej sem se soočala s številnimi kritikami in zbadljivkami, a sem bila na srečo tako močna oseba, da mi niso prišle do živega. Seveda sem se nekaj časa obremenjevala – v času odraščanja nam je pomembno, kako nas vidijo in kaj si o nas mislijo drugi –, a sem kmalu spoznala, da je norčevanje najbolje ignorirati. 

Kdaj ste se odločili, da boste v svojem življenju in delu sledili konceptu pozitivnega odnosa do telesa (v tujini znano pod imenom body positivity)? Je bila do tega zavedanja trnova pot? Ste se med odraščanjem soočali s kritikami vrstnikov in skušali ustreči lepotnim standardom? 

Že od osnovne šole naprej sem se soočala s številnimi kritikami in zbadljivkami, a sem bila na srečo tako močna oseba, da mi niso prišle do živega. Seveda sem se nekaj časa obremenjevala – v času odraščanja nam je pomembno, kako nas vidijo in kaj si o nas mislijo drugi –, a sem kmalu spoznala, da je norčevanje najbolje ignorirati. Ideja body positivity je prišla v moje življenje pred približno dvema letoma, ko sem začela slediti tujim projektom in aktivistkam, ki ozaveščajo o sprejemanju in ljubezni do lastnega telesa ter o pomembnosti izpostavljanja različnih oblik in velikosti teles v širši družbi. Po uspešni Liscini kampanji smo oktobra 2017 še z dvema dekletoma začele prvi body positivity projekt v Sloveniji, I am all (wo)men, ki ga vodim še danes in pri katerem človeka obravnavamo celostno, od glave do peta, od znotraj navzven. Verjamem, da je gibanje body positivity namenjeno vsem, ne glede na starost, obliko, velikost ali barvo; hkrati pa na samopodobo veliko vpliva tudi stanje našega mentalnega zdravja, zato pri vseh IAAW dogodkih posvečamo pozornost tudi temu. V eni izmed vaših objav na Instagramu sem zasledila priznanje, da se tudi sedaj v določenih trenutkih zalotite, da bi kakšno nepopolnost odstranili, se uklonili podobi, ki jo vsiljuje družba, a da s tem ni nič narobe. Zanimiv komentar, saj je tudi med podporniki body positivity bilo v preteklosti zaslediti kritike, da če že privoliš v to, da se sprejemaš v celoti, ne smeš od tega nikdar odstopiti. Torej spopad na vse ali nič. Pravo nasprotje tega, da je bistvo v odločitvi posameznika in ne zadovoljevanju družbe. Kakšno je vaše mnenje o tem? Se da ustreči vsem? Je v današnji družbi sploh prostor za ranljivost?

Človeško je imeti dobre in slabe dni, in s tem ni nič narobe - tudi ko govorimo o samopodobi. Lahko se sprejemamo v celoti, pa nas bo kakšen dan ujela slaba misel ali komentar iz preteklosti, kar se včasih zgodi tudi meni. Menim, da je najpomembneje to, da na koncu dneva potegnemo črto in si rečemo, da se imamo radi, vsem padcem navkljub. Zakaj bi svojim sledilcem, ki mi zaupajo, nekateri (osebnostno) rastejo z mano, lagala? Prav ranljivost in iskrenost sta po mojem mnenju tisto, kar danes – sploh v virtualnem svetu navidezne popolnosti – šteje največ. Zavedam se, da se nikoli ne da ustreči vsem! Sem mnenja, da naša življenja in telesa sploh ne bi smela biti namenjena temu, da bi ustregli ljudem okrog nas, ampak sami sebi. 

Pred kratkim si je nekdo vzel čas in ustvaril anonimen, zaprt instagram profil, s katerim je puščal komentarje pod mojimi objavami. Njegova sporočila sem sprva ignorirala, po nekaj izmenjanih komentarjih pa ugotovila, da je najboljše, če osebo blokiram. Moj cilj je širiti pozitivne misli, zato negativnih ljudi, tudi in predvsem ko gre za anonimneže, v življenju ne potrebujem. 

Kako se spopadate z negativnimi komentarji kritikov, zlasti na spletu, kjer anonimnost varuje in omogoča sovražni govor? 

Očitno imam neznansko srečo – kritike, ki so puščali negativne komentarje pod mojimi objavami, lahko preštejem na prste na rokah. Če pustimo ob strani komentarje in komentatorje pod intervjuji na večjih slovenskih portalih, negativnih kritik do nedavnega skoraj ni bilo. Si je pa pred kratkim nekdo vzel čas in ustvaril anonimen, zaprt instagram profil, s katerim je puščal komentarje pod mojimi objavami. Njegova sporočila sem sprva ignorirala, po nekaj izmenjanih komentarjih pa ugotovila, da je najboljše, če osebo blokiram. Moj cilj je širiti pozitivne misli, zato negativnih ljudi, tudi in predvsem ko gre za anonimneže, v življenju ne potrebujem.

V svetu je modelov in zvezdnic polnejše postave vedno več, kaj pa v Sloveniji? Bi lahko na področju pozitivnega odnosa do telesa naredili še več? 

Mislim, da pri nas ni problem na področju odnosa do telesa, ki se po mojih izkušnjah izboljšuje, ampak za to, da v Sloveniji ni agencij, ki bi predstavljale modele večjih konfekcijskih številk (plus size). S(m)o dekleta, ki se s tem ukvarja(m)o samostojno, še vedno pa je dejanskih kampanj, ki bi vključevale ženske različnih velikosti, še vedno zelo malo.Med kritiki manekenk polnejše postave se presenetljivo pogosto znajdejo prav ženske. Zakaj, menite, takšna sovražnost med predstavnicami enakega spola? 

Mislim, da veliko vlogo pri tem, kako se obnašamo do soljudi, igra vzgoja, ti priučeni vzorci pa z nami ostanejo, če sami seveda ne naredimo spremembe. Pravijo, da smo ženske sprogramirane tako, da se med seboj sovražimo, tekmujemo in si mečemo polena pod noge. Sama pa sem mnenja, da smo veliko močnejše in uspešnejše, če si podamo roko, se spodbujamo in združujemo na vseh področjih in v življenju nasploh. Prav zato veliko svojih objav zaključujem ne samo z »imejte se radi«, ampak tudi »imetje radi ljudi okrog sebe in jih spoštujte«.

Neretuširane fotografije po mojem mnenju ne dajejo nikakršne potuhe, prej bi to rekla za tiste slike, ki so retuširane do neprepoznavnosti in ob katerih marsikdo pomisli »saj je vse brezveze, nikoli ne bom kot on/a«. 

Slišimo tudi komentarje zdravstvene stroke, ki pravi, da promoviranje oseb močnejše postave spodbuja nezdravo življenje, a vi v svojih zapisih pogosto tudi omenjate telesno vadbo in zdravo prehrano. Kako odveč je ta strah ali predsodek, da neretuširana telesa mladim dajejo potuho, da ne skrbijo za svoje zdravje? 

Vedno poudarjam, da ne gre za promoviranje oseb močnejše postave (ali debelosti, kar sem slišala tudi sama), ampak enostavno za promoviranje pozitivne samopodobe, ljubezni do sebe in prikazovanje vseh tipov telesa. Neretuširane fotografije po mojem mnenju ne dajejo nikakršne potuhe, prej bi to rekla za tiste slike, ki so retuširane do neprepoznavnosti in ob katerih marsikdo pomisli »saj je vse brezveze, nikoli ne bom kot on/a«. Ljubezen do lastnega telesa pa ni zgolj prigovarjanje, da se imamo radi, ampak da skrbimo za tako mentalno kot fizično zdravje. Ne verjamem v diete in odrekanje, ampak prisegam na ravnovesje. Ravnovesje na vseh področjih. (smeh) Pri svojih objavah in projektu se ne poslužujemo retuše, ker verjamem(o), da so vsa telesa čudovita. Celulit, strije, znamenja in brazgotine pa niso napake, ampak popolne nepopolnosti, ki nas delajo prav takšne, kakršni smo – čudoviti.Prihodnji teden vas bomo videli hoditi na modni reviji LJFW, kateri pa so še drugi projekti, ki jih načrtujete v prihodnje? 

Če sem iskrena, sama še kar težko verjamem tem besedam. Seveda sem upala, da se bo takšna sprememba zgodila tudi pri nas, nisem pa pričakovala, da tako kmalu in da bom tudi sama del nje. Pravijo, da moraš biti o svojih velikih načrtih tiho in samo presenetiti z uspehom. Rekla bom le to, da v prihodnosti upam na še več podobnih projektov in pozitivnih sprememb v modnem svetu.

Modno revijo I am all (wo)men si lahko danes ob 19. uri na LJFW ogledate tudi v živo. Vstopnice lahko kupite tukaj.