Pot do vsaj načelne potrditve zdravniške in predvsem farmacevtske stroke bo zagotovo še dolga in trnova. »Aplikacija izračunava plodne dni na podlagi vsakodnevnega merjenja bazalne temperature in s tem ugotavljanja plodnih dni. Metoda merjenja bazalne temperature je ena izmed klasičnih naravnih metod kontracepcije. Za njeno uporabo si mora ženska dosledno meriti telesno temperaturo, ob tem se morata s partnerjem dosledno vzdržati spolnih odnosov v času plodnih dni. Omenjena metoda poleg tega ne prepozna superovulacij, dodatnih ovulacij v ciklusu, ki lahko nastanejo denimo zaradi stresa ali zaradi drugih vzrokov, zato je manj učinkovita kot druge metode kontracepcije, npr. maternični vložek ali hormonska kontracepcija,« meni prof. Bojana Pinter, dr. med., spec. ginekologije in porodništva ter mag. ekon. in posl. ved, ter pojasni svoje dvome: »Učinkovitost metode pri preprečevanju neželene nosečnosti je v praksi bistveno manjša kot v raziskavah, s katerimi jo propagirajo. Merjenje bazalne temperature je tako odlična metoda za načrtovanje zanositve, manj pa za preprečevanje neželene nosečnosti. Glede na učinkovitost bi bila kot kontracepcijska metoda sprejemljiva samo za pare, za katere je nenačrtovana nosečnost sprejemljiva. Omenjena metoda torej ni novost ali revolucionarno odkritje, ampak samo uporaba tradicionalne metode merjenja bazalne temperature v obliki aplikacije za pametne telefone.«


Algoritem upošteva odklone

Avtorica aplikacije Naravni cikli dr. Elina Berglund Scherwitzl – bila je tudi del z Nobelovo nagrado ovenčane ekipe odkritja Higgsovega bozona – je že vajena občasnega odklonilnega ali mlačnega odziva medicinske stroke. Skupaj z možem in sodelavcem dr. Raoulom Scherwitzlom se je več let zavzemala za uradno priznanje svojega izuma, ki temelji na stari dobri matematiki. Tako odgovarja na najpogostejše ugovore: »Drži, da metoda merjenja bazalne temperature telesa obstaja že dolgo. Pa vendar so se tovrstne različice načrtovanja družine v preteklosti pokazale kot precej netočne – predvsem zaradi človeške napake. To metodo so običajno izvajali le s pomočjo svinčnika in papirja. Po zaslugi Naravnih ciklov pa je naravna kontracepcija postala učinkovita in lahko uporabna. Številne študije to potrjujejo. Edinstveni algoritem aplikacije upošteva nerednost cikla, temperaturna nihanja, minule cikle in preživetje spermijev. Ženski natančno sporoči, kdaj mora uporabiti zaščito – kondom ali pa se vzdržati spolnega odnosa, da bi preprečila zanositev, kar se v aplikaciji pokaže kot t. i. rdeči dnevi. Kontracepcijski maternični vložki so zelo učinkoviti, kot trdimo tudi na naši spletni strani, toda nekaterim ženskam se upira vstavljanje nečesa v njihova telesa; gre le za to, da mi širimo možnost izbire glede na stranske učinke. Vsaka se nato odloči, katera metoda ji najbolj ustreza. Naravni cikli zelo natančno zaznajo ovulacijo, zato jih lahko prav tako uporablja za načrtovanje nosečnosti. Številne ženske uživajo v uporabi aplikacije, saj z lahkoto preklopijo s preprečevanja do načrtovanja nosečnosti in nasprotno, tudi ko so že rodile.« Prodorni znanstvenici dr. Berglund Scherwitzlovi smo postavili še nekaj vprašanj.Ali je vaša mobilna aplikacija zares enako zanesljiva kot uživanje kontracepcijskih tablet?

Ja. Študija (vanjo so vključili 4054 žensk, op. a.) je potrdila, da Naravni cikli izračunajo in napovedo rezultate z 99,5-odstotno natančnostjo.


Kako deluje? Zadostuje že, da si meriš temperaturo pod jezikom nekaj dni v mesecu?

Res je, morate si meriti temperaturo v ustih s posebnim bazalnim termometrom na dve decimalki. Tako pogosto, kot je mogoče. Večina žensk to počne vsako jutro, saj merjenje tako laže postane navada, poleg tega dobite boljše rezultate; to pomeni več t. i. zelenih dni, ko lahko imate nezaščitene spolne odnose. Poleg tega imate na voljo ovulacijske teste, ki jih izvajate približno tri dneve v mesecu, ter tako dobite še več zelenih dni.


Vas smem vprašati, kakšni so odzivi farmacevtske industrije in zdravnikov, saj za nekatere verjetno pomenite nekakšno grožnjo?

Trenutno prejemamo mešane odzive, toda čudovita novica je, da se pojavlja vse več razumevanja za naš izdelek tudi glede tega, kako dragocen je za ženske. Tako kot pri večini novih izdelkov in inovacij se tudi pri naši pojavljajo negativni odzivi oziroma blokade, a srčno si želimo to, kar je za ženske najbolj koristno, in pri vsem skupaj gre predvsem za izobraževanje ljudi. Izjemno veliko vlagamo v raziskave, da bi tako ženskam kot zdravnikom pokazali, da gre za zanesljivo metodo kontracepcije, pa tudi razširili znanje o ženskem reproduktivnem zdravju.  


Nekje sem prebrala, da ženske v Veliki Britaniji že množično uporabljajo vašo aplikacijo. Koliko je vseh uporabnic in koliko stane?

Trenutno imamo več kot 200.000 žensk, ki uporabljajo aplikacijo v več kot 161 državah po vsem svetu. Na voljo je v večini držav (tudi v Sloveniji, a za zdaj le v angleškem jeziku, op. a.), kar je čudovito. Radi beremo vsakodnevne pozitivne odzive uporabnic, saj dejansko pokažejo, kakšen vpliv imamo na njihova življenja. Aplikacija stane približno sedem dolarjev (malo manj kot sedem evrov) na mesec, ob celoletni naročnini pa brezplačno prejmete termometer.