Znan je predvsem po izdelovanju keramičnih vaz, tapiserij in grafik, ki so prepredene z družbenimi komentarji. Pri dvanajstih se je začel oblačiti v ženska oblačila in razvil transvestitski alter ego Claire, ki je danes glamurozna medijska zvezda. Zdaj sicer pravi, da je le tipičen moški v ženski obleki; tako se imenuje tudi njegova turneja predavanj o moškosti. Med drugim je predaval v Kraljevi festivalni dvorani v Londonu. Graysona sem ujela med festivalom Being a Man.

Po priročniku za sodobno umetnost Playing to the Gallery ste se odločili napisati knjigo o moških. Zakaj?

Moškost je zelo pomembna tema in prežema vse. Spol je temeljna prvina naše identitete in moški so odgovorni za veliko agresije. Moškost me zanima zaradi izkušenj s svojimi moškimi vzorniki v otroštvu: oče nas je zapustil, ko sem bil star štiri leta, očim je bil zelo nasilen. Po drugi strani me fascinirajo stvari, ki so del naše vsakdanjosti, vendar prepogosto spregledane. Kot transvestit nimam privilegiranega pogleda na žensko, vendar imam poseben pogled na moške.

Menda ste se prvič oblekli v žensko obleko že pri dvanajstih. Vaš alter ego Claire je prevladujoč avtobiografski element vašega dela. Boste tudi med predstavitvami knjige o moških v ženski obleki?

Saj to je del zabave. Moja predstavitev se imenuje Typical Man in a Dress, občinstvo bi prikrajšal, če se ne bi. Izpade nadrealistično, če predavaš o moškosti v nenavadni obleki. V tem kontekstu je primerno in podpira tisto, o čemer govorim. Pred kratkim sem razlagal transvestitom, da nisem transvestit, ker nimam težav s spolom, vendar se rad oblečem v napačne obleke. Moški večkrat pridejo k meni in pravijo, tudi jaz bi bil rad tako oblečen, in jim odgovarjam, saj lahko, ni nezakonito. Ampak mislim, da si želijo predvsem pozornosti, ki spremlja tak videz. 


Celoten pogovor preberite v februarski reviji Onaplus, ki je izšla 7. 2. 2017. Na prodajnih policah vas čaka vse do 6. marca.