Da življenje v britanski kraljevi monarhiji še zdaleč ni tako pravljično, že dolga leta ni več skrivnost, na to dejstvo so v dolgi in krvavi zgodovini dinastije Windsor opozorili že številni »izpadi« njenih članov, od abdikacije princa Edwarda, ko je poročil ameriško ločenko Wallis Simpson, do katastrofalnega zakona princa Charlesa in Diane, ki je razpadal svetovni javnosti na očeh in tragične smrti princese ljudskih src. Zgodovina se v eni najvplivnejših družin na svetu očitno ponavlja in na to temo je nastalo že nekaj dokumentarnih filmov in serij. Kot sta leta 1970 pred kamere z resnico stopila Edward in Wallis, petindvajset let pozneje pa Diana v legendarnem intervjuju, v katerem je razkrila, da so bili v njenem zakonu trije, ona, princ Charles in Camilla, sta tudi princ Harry in Meghan zdaj brez dlake na jeziku spregovorila o bolečih krivicah, ki so se jima dogajale na dvoru. 

Bilo me je sram priznati, še posebno Harryju, ker je doživel že tako veliko izgubo, a vedela sem, da če ne spregovorim, bom to naredila, res nisem hotela več živeti. 

Rasizem, izolacija, ignoriranje in laži, so bili modus operandi kraljevih, sta v intervjuju s kraljico pogovornih oddaj Oprah Winfrey razkrila Harry in Meghan. Na neki točki je postalo tako nevzdržno, da je vojvodinja sussekška razmišljala celo o samomoru. Če se ne bi takrat zaupala soprogu, bi jo stiska pogoltnila in uresničila bi svoje strahove, je Meghan povedala v intervjuju: »Bilo me je sram priznati, še posebno Harryju, ker je doživel že tako veliko izgubo, a vedela sem, da če ne spregovorim, bom to naredila, res nisem hotela več živeti.« Harry je priznal, da so ga ženini občutki prestrašili. »Sanjalo se mi ni, kaj naj storim, tudi mene so popadle črne misli, a hotel sem ji stati ob strani,« je dejal. 

Intervju je potekal na njunem novem domu v sončni Kaliforniji. Foto: Harpo Productions/Joe Pugliese/Handout via Reuters

Da je Meghan pomislila na samomor niso bili krivi samo mediji in nenehna gonja tabloidov, da naslovnice polnijo s fotografijami in sočnimi zgodbami kraljevega para, boleče je bilo predvsem to, da je kraljeva palača temu posvečala toliko pozornosti, hkrati pa ju ni želela zaščititi ali jima ponuditi opore. Po poroki s princem se je počutila izredno osamljeno, je razkrila Meghan, palača ji ni pustila, da bi se dobila s prijatelji, vzeli so ji osebne dokumente, potni list, vozniško dovoljenje in ključe, vse samo zato, da bi jo imeli pod nadzorom. »Zanimalo jih je le, kako bo kaj prikazano v medijih in javnosti,« je povedala Meghan. 

Vsakič, ko so zatemnili luči, sem jokala in on me je stiskal za roko. 

Pomoč za svoje občutke ujetosti je poskušala poiskati znotraj palače, v kadrovski službi, a so jo odslovili rekoč, da ni plačana uslužbenka. Tako je bila prisiljena trpeti v tišini, kot že marsikateri kraljevi član pred njo. V intervjuju je opisala večer, ko sta se s Harryjem udeležila predstave v Royal Albert Hall in seveda sedela skupaj v kraljevi loži dvorane, kamor so ves čas uperjene kamere. »Vsakič, ko so zatemnili luči, sem jokala in on me je stiskal za roko,« ko so luči spet obsijale par, pa se je morala znova »vklopiti« in smehljati, je povedala vojvodinja. 

Pred kamerami je moralo biti vse popolno. Foto: Simon Dawson/Reuters

Ta nenehna težnja po popolnosti, nezlomljivosti in protokolu prežema britansko monarhijo že od nekdaj, dinastija Windsor se je v preteklosti težko soočala z dogodki, ki so kršili kraljeve zakone, tako denimo dolgo časa ni bila naklonjena ločitvi najvidnejših članov monarhije, šele ko je stanje postalo nevzdržno, je kraljica odobrila ločitev Charlesa in Diane. Poroka prestolonaslednika z ameriško ločenko, ki je mimogrede še temnopolta, je bil za palačo tako velik šok. Britanski mediji so zaroko Harryja in Meghan izkoristili tudi za neusmiljeno rasistično poročanje o bodoči kraljičini snahi, a monarhija je takrat javnosti poslala sporočilo, da takšne diskriminacije ne bodo trpeli. Poroka Harryja in Meghan je bila tako za mnoge mejnik na poti iz zastarelih kolonialističnih časov. A vse to je bilo očitno zgolj fasada, zakonca Sussex sta v intervjuju z Oprah namreč razkrila, da so bile temnopolte korenine Meghan še kako velik kamen spotike v kraljevi palači.  

Nihče od moje družine ni nikoli rekel nič. In to boli. 


Palača ni skrivala svojih pogledov na to, kakšni bodo otroci Harryja in Meghan, predvsem jih je skrbelo, kakšne barve bo njihova polt. Ko je bila vojvodinja noseča z njunim prvim otrokom Archiejem, so prav zaradi tega odločili, da otrok ne bo dobila naziva princ ali princesa in posledično tudi zaščite ne. »Obžalujem, da sem jim verjela, da me bodo zaščitili,« je povedala Meghan. Tudi zdaj ob drugi nosečnosti, Sussexa sta v intervjuju razkrila, da pričakujeta deklico, naj bi palačo zelo skrbelo, kako temen bo drugi dojenček. 

Čeprav je Harry glede rasizma soočil kraljeve in se trudil, da bi v javnost poslali sporočilo proti temu, so ga ignorirali. »Nihče od moje družine ni nikoli rekel nič. In to boli,« je princ povedal v intervjuju. Z Meghan sta se zavedala, da s takšnim odnosom do rasizma ne škodujejo samo njima, ampak tudi širši družbi, zato je bil čas za ukrepe. Če bi še naprej tiho prenašala rasistične komentarje medijev, bi s tem podpirala zastarele načine mišljenja, a ker je Meghan postala tako vplivna figura v očeh temnopoltih, nista želela več ignorirati problema. »To je bil zame sprožilec, da sem se pogovoril s službo kraljeve palače in svojo družino ter jim rekel, fantje, to se ne bo dobro končalo,« je povedal Harry. 

Rasizem se je v palači še potenciral, ko je Meghan zanosila. Foto: Dominic Lipinski/Reuters

A posluha za njune načrte, kako se soočiti z rasizmom, očitno ni bilo, ali zato, ker v kraljevi palači prevladuje prikriti rasizem, ali preprosto zato, ker se kraljevi nevzdržno bojijo sprememb in napredka, ne bomo izvedeli, a Harryju in Meghan je bilo na tej točki dovolj. Od tu naprej sta sprejela odločitev, ki je postala zgodovinska, in v začetku lanskega leta zapustila svoje mesto v kraljevi družini ter odstopila od kraljevih dolžnosti. Čeprav sta medijem ves ta čas vztrajno zatrjevala, da s tem korakom nista pretrgala stikov z družino, da so še vedno v ljubečih stikih, sta v sinočnjem intervjuju razkrila drugačno sliko. Povedala sta, da so se skrhali odnosi s prav vsemi člani kraljeve družine, Meghan pa je poudarila, da njune obtožbe letijo predvsem na ljudi, ki vodijo »ustanovo«. 

Zelo me je razočaral, ker je tudi sam doživel podobno situacijo kot jaz. Ve, kako boleče je. In Archie je njegov vnuk. 

Harry ima zaradi odhoda iz svoje družine še danes težave s sorodniki, takoj po odločitvi je z njim prenehal govoriti celo njegov oče Charles, preprosto se ni oglašal na njegove klice. »Zelo me je razočaral, ker je tudi sam doživel podobno situacijo kot jaz. Ve, kako boleče je. In Archie je njegov vnuk,« je svoje občutke ob tem strnil Harry. Zdaj naj bi z očetom že govorila, a bo za njun odnos potrebnega še veliko dela, je povedal princ. 

Nihče od Harryjevih sorodnikov se ni želel javno zavzeti za njuno stisko. Foto: Phil Harris/Reuters

Kot so mediji že večkrat namigovali, se je skrhalo tudi prijateljstvo med bratoma Harryjem in Williamom ter njunima soprogama Meghan in Kate. Harry je povedal, da potrebujeta z Williamom »prostor« in »čas, da se stvari, upam da zacelijo.« Meghan pa je ovrgla namigovanja, da je na svoji poroki v jok spravila Kate. Bilo je obratno, Meghan je jokala zaradi Katinega izbruha, za katerega se je vojvodinja Cambridge kasneje opravičila, Meghan pa ga je oprostila, saj je vedela, da je bil poročni dan stresen za vse vpletene. Zaradi stresa in medijskega pompa sta se s Harryjem pravzaprav skrivaj poročila že tri dni pred velikim dnevom. 

Na videz pravljična poroka, po kateri je šlo vse samo še navzdol. Foto: Neil Hall/Reuters

Harry je o izstopu iz monarhije še povedal, da je bil problem v nerazumevanju drug drugega in da ne bi zapustil svoje družine, če ne bi bilo Meghan, ona je bila namreč tista, ki mu je pomagala spoznati, kako orkestrirano in nesvobodno življenje živi: »Tudi sam sem bil ujet. Nisem videl izhoda. Bil sem ujet, a se nisem zavedal ujetosti.« Meghan pa je Oprah zaupala, da je odhod za njiju »le začetek« za njuno družino in da je njuna zgodba »boljša kot katerakoli pravljica, ki smo jo kdaj prebrali.« 


S tem zadnjim se zagotovo ne strinja britanska monarhija, ki se že od napovedi intervjuja trese glede posledic, ki jih bo imel zanje. Harryja in Meghan so monarhisti označili za brezobzirna, saj bosta neprijetne podrobnosti kraljeve družine javno razkrivala, ko življenje Harryjevega 99-letnega dedka princa Philipa visi na nitki, kraljičin mož je namreč že tretji teden v bolnišnici, kjer so mu operirali srce. Konec prejšnjega tedna so v britanskih tabloidih tudi odmevale obtožbe nekdanjih uslužbencev kraljevega para, da je Meghan grdo ravnala z njimi, česar palača ni želela zanikati (kot so to storili v primeru princa Andrewa in spolnih škandalov), je pa obljubila, da bo obtožbe raziskala. 

Harryju in Meghan prav tako očitajo, kako ponavljata, da si želita zasebnost in mir, po drugi strani pa izkoristita vsako priložnost, da se pokažeta pred kamerami, Za intervju z Oprah je televizija CBS morala odšteti več kot sedem milijonov ameriških dolarjev, a Meghan je zatrdila, da s Harryjem od tega nista prejela niti dolarja. Kakšne bodo posledice njune televizijske iskrenosti, še ni znano, njuna naziva princ in vojvodinja naj bi bila nedotakljiva. Čeprav jima je palača odvzela denar, ker ne opravljata več kraljevskih dolžnosti, družina Sussex živi od denarja iz sklada, ki ga je za oba sinova, Williama in Harryja, oblikovala princesa Diana, pomaga pa tudi, da sta tako slavna in zaželena, da za vsak projekt, ki se ga lotita, podpišeta milijonske pogodbe (v zadnjem letu je bilo to z velikanoma Spotify in Netflix).