Kakšne posledice so za seboj pustili karantena, delo in šolanje od doma, izolacija? 

Tam, kjer družina dobro funkcionira, izolacija ni prinesla ničesar posebnega, te družine so zdaj še tesneje povezane. Družine, ki imajo precej težav, kjer se zakonca ne razumeta, kjer doma vlada nasilje, tam pa je lahko zelo hudo. Na kratko, tam, kjer je v redu, je še bolje. Tam, kjer je slabo, gre na slabše. Zdaj se je pokazalo, kaj pomeni vlagati v zakon, vlagati v družino. V kriznih trenutkih se posledice tega izjemno hitro vidne.  


Za vami je kar nekaj pogovorov s starši in družinami. Katera so glavna spoznanja staršev pri vzgoji otrok po tem, ko so svojim otrokom bili tudi učitelji?  

Starši so ugotovili, da jih otroci ne ubogajo. Da ne sledijo njihovim navodilom. Ker starši doma ne vzpostavijo avtoritete, je nemogoče pričakovati, da jo bo imel v šoli učitelj. 

Še vedno obstajajo starši, ki do učiteljev ohranjajo odklonilen odnos in so mnenja, da bi morala njihove otroke ukrotiti šola. Lažje je krivdo prevaliti na nekoga drugega. Breme odgovornosti, da vse probleme v svoji družini zakuhamo sami, je namreč neznosno.  

Torej lahko rečemo, da mnogi starši zdaj z drugimi očmi gledajo učiteljski poklic? 

Da, verjamem, da so starši, ki spoštujejo učiteljski poklic, ugotovili, da morajo najprej stvari spremeniti pri sebi ter doma vzpostaviti pravila in avtoriteto. So pa tu še vedno starši, ki do učiteljev ohranjajo odklonilen odnos in so mnenja, da bi morala njihove otroke ukrotiti šola. Lažje je krivdo prevaliti na nekoga drugega. Breme odgovornosti, da vse probleme v svoji družini zakuhamo sami, je namreč neznosno, zato krivdo nekateri starši raje preložijo na nekoga tretjega. Ker je tako lažje živeti, preživeti. 

Kakšni so vaši napotki staršem, ki so med šolanjem od doma ugotovili, da jih njihovi lastni otroci ne upoštevajo in ne ubogajo? 

Najbolj pomembno je, da starši vzpostavijo in ohranjajo stik s svojim otrokom. Tako tesen, da lahko računajo, da bodo otroci upoštevali njihova navodila tudi v krizni situaciji. Bistveno je doseči to, da se otroka ustavi na besedo. Če smo prišli do tu, smo zmagali. 

Preberite še:

Morda vas zanima tudi: