Kateri je največji izziv sodobne mame? In kateri je vaš osebni?

To je zelo jasno: usklajevanje materinstva s kariero, ki zahteva čedalje več časa in predanosti delu. Mislim, da se marsikatera ženska spopada z občutki krivde, da morda ni dovolj z družino. Tudi zame je to izziv, saj pridejo obdobja, ko sem zelo zasedena. Zato denimo pri nekaterih stvareh, kot je pregledovanje zvezkov, nisem preveč dosledna, kar bi verjetno bila, če bi bila vsak dan ob določenem času doma.

Ko postaneš mama, veliko stvari, ki so se ti prej morda zdele samoumevne, nekako izgine. Časa, ki si ga imel samo zase, ni več. 

Kaj je po vašem drugače, bolje za ženske zdaj, v primerjavi s časom, ko ste sami, predvidevam, podarjali mami cvetke in risbice za praznike?

Osmi marec smo vedno praznovali, mami sem tudi zmeraj prinesla kakšno rožico in zdi se mi pomembno opominjati na dosežke žensk. To, koliko smo na boljšem ali na slabšem, je stvar resnejše obravnave. Nedvomno so ženske prevzele več vplivnih vlog v družbi, kar je vsekakor odobravajoče.

Kaj najbolj vpliva na naše dojemanje vlog žensk in moških?

Več dejavnikov je; od partnerjev, porazdelitve dela, družbe, ki narekuje, kaj je prav in kaj ne, do seveda tega, ali si starš ali ne. Ženska brez otrok čisto drugače dojema, kaj pomeni biti ženska. Ko postaneš mama, veliko stvari, ki so se ti prej morda zdele samoumevne, nekako izgine. Časa, ki si ga imel samo zase, ni več. Mama si za vse življenje. To je dejstvo. Ko otroci odrastejo, si kakšen košček časa spet odtrgaš samo zase.Kaj vam je vaša mama vedno govorila?

Vedno sva si bili zelo blizu. Velik vpliv je imela name. Učila me je strpnosti, sprejemanja drugih, empatije, in to še vedno počne z mojimi sinovi. Je ženska, ki ji res lahko brezpogojno zaupam.

Trenutno se mi zdi, da sem se znašla v situaciji, ko je vse padlo name, in se komaj dohajam. 

Imate tri sinove. Kako ob njih lovite ravnotežje? Ste že v obdobju, ko se lahko bolj ukvarjate s sabo in svojim življenjem ter seveda bistveno manj s stvarmi, ki so povsem nepotrebne in nepomembne?

Bila sem že na pragu tega in mi je kar prijalo, moram reči, da sem se končno začela bolj ukvarjati sama s sabo, a moj ritem ob dveh najstnikih narekuje še najmlajši član družine. Trenutno se mi zdi, da sem se znašla v situaciji, ko je vse padlo name, in se komaj dohajam.