Najprej iskrene čestitke za vaš novi glasbeni mejnik, podpisali ste namreč pogodbo s svetovno znano glasbeno založbo Universal Music in se tako pridružili številnim slavnim glasbenim ustvarjalcem, ki ustvarjajo pod njimi. Kakšni so občutki ob tem?

Najlepša hvala. Predvsem sem hvaležen, da sem dobil to priložnost in da imam ob tem popolno svobodo pri ustvarjanju. Glede sodelovanja smo se sicer začeli pogovarjati že leta 2016, po uspehu spota Putin, Putout, a takrat zaradi vseh obveznosti v gledališču ni šlo. Zdaj, ko sem »na svobodi«, pa imam na voljo več časa tudi za kaj drugega. 

Razmišljal sem, kako bi edina avtorska pesem tega EP-ja zvenela v slovenščini. Besedilo se je namreč naravno porodilo v angleškem jeziku – Under My Xmas Tree. Pesem bi v maternem jeziku težko naslovil Pod mojo jelko. Sploh ker smo se besede jelko v letu 2020 mogoče že malo naveličali. 

Ste igralec, že leta pa vas slovensko občinstvo pozna tudi kot pevca, ki nas zabava z glasbenimi parodijami. Kaj je bilo pri vas prej, kura ali jajce, glasba ali igranje? Ali vaše sodelovanje z Universal Music morda namiguje, da se boste zdaj bolj posvetili glasbi?

Že kot otrok sem vedno nekaj pel. Ko pa sem doma kot najstnik dobil kamero, sem se navdušil nad snemanjem filmov in igro. Dobesedno težil sem sestri pa bratrancu in sestrični vsakič, ko sta prišla na obisk, da moramo snemati. V gimnaziji sem se pridružil vsem možnim dramskim krožkom in edina pot, ki sem jo takrat videl, je bila Akademija za gledališče, radio, film in televizijo. Vseskozi pa je bila glasba vedno tesno povezana z mojim ustvarjanjem. Od petja pri zboru do prvih parodij na slovenske pevke in pevce v oddaji Hri-bar leta 2007, kar se je razraslo v čisto avtorske imitacijske pesmi. Res, da sem v Drami dal odpoved, a to še ne pomeni, da sem igri rekel ne. Sem pa zdaj dahnil usodni da glasbenemu ustvarjanju in petju. (smeh) 

Foto: Saša Hess

Danes je luč sveta ugledal vaš prvi božični EP. Nam zaupate, katera je vaša najljubša božična skladba? In kdaj si jo najraje zavrtite? Meni osebno denimo prija božična glasba poleti, ko nas ne bombardira na vsakem koraku in ko nihče niti ne misli na zimske praznike. Imate tudi vi kakšen božični »skriti užitek«, ki ni ravno v skladu z ustaljenimi rituali?

Niti ne. Sem pa letos ob ustvarjanju EP-ja božično glasbo prvič poslušal poleti, sredi največje vročine. Bilo je kar nenavadno. (smeh) S priznanim jazz kitaristom Igorjem Leonardijem sva preigravala vse možne božične pesmi in pripravljala aranžmaje. V šali sem predlagal, da poskusiva pesem Rudolph The Red-Nosed Reindeer, ki je v originalu kar poskočna, zaigrati kot balado. Nisem si predstavljal, da bo pesem o Rudolphu tako postala moja najljubša božična pesem. 


Na EP-ju, ki bo letos izšel samo v digitalni obliki, so skladbe v angleškem jeziku, ena pa delno v nemškem. Med njimi je tudi vaša avtorska Under My Xams Tree. Kaj pa slovenščina, zakaj je niste izbrali? Imate med slovenskimi božičnimi skladbami najljubšo?

Moja najljubša slovenska božična pesem je brez dvoma Magnificova In ko enkrat bom umrl. Sem pa razmišljal tudi, kako bi edina avtorska pesem tega EP-ja zvenela v slovenščini. Besedilo se je namreč naravno porodilo v angleškem jeziku – Under My Xmas Tree. Pesem bi v maternem jeziku težko naslovil Pod mojo jelko. Sploh ker smo se besede jelko v letu 2020 mogoče že malo naveličali. (smeh)  

Imate po praznikih že druge glasbene načrte?

Najprej je cilj letošnji digitalni EP do naslednjega leta nadgraditi v album. Vmes pa tudi že nastaja material za prvi samostojni album. 

Foto: Saša Hess

Založba Universal Music ima pod svojim okriljem med drugim tudi Lady Gago, Rihanno, Eltona Johna, Kanyeja Westa, Mariah Carey, Jay-Z-ja, Taylor Swift, Jonas Brothers in mnoge druge. Se vam odpirajo možnost za sodelovanje s katerim izmed tujih znanih obrazov, zdaj ko ste del Universalove družine? Če govoriva hipotetično, pa me zanima, s katerim ustvarjalcem na tem planetu bi najraje sodelovali in zakaj?

Uf, vse je možno, a zaenkrat se fokusiram nase in si ne delam utvar. Delal bi z marsikom. Stromae je eden tistih avtorjev, ki me je pred leti navdušil do te mere, da sem tudi sam začel razmišljati, da bi se podal v glasbene vode. Tako da bi z njim zagotovo z veseljem kaj ustvaril. Se pa ne bi branil nobenega od zgoraj naštetih.