Matej Tomažič, domačija Majerija, Primorska

»Ko govorimo o lokalno pridelani hrani na krožnikih, ne govorimo samo o kmetu in pripravljavcih hrane, temveč tudi o jedcih. Bistveno pri iniciativi se mi zdi zavedanje, da se dotika vseh segmentov družbe in uspeh je odvisen od vseh. Pripravil sem mineštro, ki je zelo hranljiva, iz sveže zelenjave in zelišč. Je polnovreden in obenem lahko prebavljiv obrok. Verjamem, da bi jo otroci pojedli na mah, če jo predstavimo s pravimi besedami in lepo postrežemo.«  

Zelenjavna enolončnica z zelišči in koruzo
Sestavine in poreklo: mlečna koruza in goveje pleče (Tomaž Malik, Slap, Vipava), fižol, paradižnik, čebula, česen (Iztok Jež, Slap, Vipava – vse eko), obrezki pršuta/pancete (Jordan Cigoj, Črniče, Nova Gorica), deviško oljčno olje (Zdenko Hrvatin, Korte, Izola), moka in krušne drobtine (Mlinotest Ajdovščina), mladi goveji sir (Mlekarna Planika, Kobarid), zelišča in krompir (Matej Tomažič, Slap, Vipava), vlečeno testo (Pečjak).
Cena obroka pri pripravi za približno 400 do 500 oseb: 0,74 evra  


Janez Bratovž, restavracija JB, osrednjeslovenska regija

»V restavraciji pri svojem delu uporabljam pretežno surovine domačega izvora. To se mi zdi zelo pomembno. Želel bi si, da bi vsi razumeli, zakaj je pomembno posegati po zdravi hrani domačega izvora, namreč, človeško telo je kot kanta za smeti – če mečeš notri smeti, je konec, ko je enkrat polna. Paziti moramo, kaj jemo. Prav tako se mi zdi pomembno ustvarjati iz ljubezni. Kuhati z ljubeznijo v javnihprehranskih zavodih je ob slabi plači težko.«  

Pire krompir, špinača, kuhana govedina
Sestavine in poreklo: meso (KZ Sevnica), špinača (Kmetija Prodnik, Ljubno pri Savinji), krompir (kmetija Grkman, Moste pri Komendi), mleko in maslo (mlekarna Kobarid).
Cena obroka pri pripravi za približno 400 do 500 oseb: 1,83 evra


Tomaž Bolka, gostilna Krištof, Gorenjska

»Že pred dvajsetimi leti smo si zadali, da bi v naši kuhinji uporabljali čim več ekološko pridelanih sestavin. Pri ustvarjanju so mi v izziv, zdaj pri nas, denimo, lahko poskusite jedi na žlico iz certificiranega ekološkega porekla: jagenjčkova obara z žganci ali golaž iz govedine. Krištof dobavlja od ekološko ozaveščenih kmetov iz lokalnega okolja in skrbi za samooskrbo. Gostilničarji delamo vizijo prehrane vSloveniji in kar mi rečemo, tako naj bi se jedlo. Tako naj bi se tudi prodajalo in kupovalo. Če smo mi receptorji za slovensko hrano, zakaj ne bi bilo tako tudi v šolstvu in zdravstvu?! Brez izgovorov, kakšna je cena. Ker cena ne igra vloge, temveč poštenost, sledljivost in zavezanost k najboljšemu.« 

Goveja juha z domačimi tribarvnimi rezanci iz paprike, špinače in origana, postreženo z govedino
Sestavine in poreklo: ekološko meso (KZ Šaleška dolina), zelenjavni rezanci iz paprike, špinače in origana (Kralj rezancev Kranj).
Cena obroka pri pripravi za približno 400 do 500 oseb: 2,50 evra


Grega Repovž, gostilna Repovž, Dolenjska

»Nekateri gostinci izstopamo tako po ljubezni do kuhanja kakor tudi po tem, koliko časa in truda vlagamo v izvor sestavin in vzpostavitev mreže lokalnih dobaviteljev. Dobra surovina je začetek do dobrega rezultata. Javni zavodi bi dobro prakso lahko posnemali. Sicer veliko sodelujemo s šolami, piro z naše kmetije kupujejo šole v občini Sevnica pa tudi nekaj ljubljanskih. Prav tako smo v preteklih letih izobraževali otroke; razkazali smo jim vrt in kuhinjo. Prepričan sem, da jih je treba spodbujati pri navajanju na raznovrstne okuse kakor tudi na pripravljanje obrokov, da bodo znali ceniti domačo hrano bolj kot kupljen jogurt ali banano.« 

Pirina rižota s teletino in poletno zelenjavo
Sestavine in poreklo: pirin riž in zelenjava (Kmetija Repovž), telečji jezik (KZ Sevnica).
Cena obroka pri pripravi za približno 400 do 500 oseb: 0,90 evra


Borut Jovan, Vrtnarstvo Valner (do nedavnega restavracija Galerija okusov), Štajerska

»Petnajst let sem profesionalni kuhar, zadnja leta pomagam vrtnariti, dobro vem, od kod je hrana. V Galeriji okusov smo 80 odstotkov prehranskih izdelkov nakupovali lokalno. A težava je, da lokalni pridelovalci težko zalagajo že enega ali dva odjemalca vse leto; kuharji moramo motivirati kmete, da bodo zagotavljali lokalno hrano.« 

Krompirjeva juha, skutni štruklji z domačo skuto in pregreto smetano
Sestavine in poreklo: skuta (Kmetija Podpečan, Galicija), krompir (Kmetija Grič), pregreta smetana (Kmetija Jovan), zelišča (Vrtnarija Valner).
Cena obroka pri pripravi za približno 400 do 500 oseb: 0,80 evra