Veliko bolj prostrana kot telo je psiha

Res neprijetna težava. Kar opisujete, ni normalno: bolečine, driska, zeleno blato, mrazenje, in vse to že nekaj let. Niste napisali, ali tudi hujšate.

Vzrokov za težave je več, od bolezenskega dogajanja na črevesju do obolenja drugih organov, ki vplivajo tudi na črevo. Ne nazadnje lahko tudi razna zdravila in pomožna zdravila spremenijo normalno delovanje črevesja. Kar težko verjamem, da vas vaša zdravnica ni napotila na alergološko testiranje. Pregled blata na patogene bakterije, parazite in še kaj bi bil tudi mogoč in prednosten. Analiza vnetnih parametrov v krvi prav tako. Kolonoskopija je potrdila zdravo črevo. Predvidevam, da so bili izključeni divertikuloza, blaga oblika ulceroznega kolitisa (hudo obliko bi nedvomno že zdavnaj odkrili), tumorji, chronova bolezen. Kaj lahko naredite mimo svojega izbranega zdravnika? Mogoče bo čisto koristno, da se malo zaposlite z raziskovanjem same sebe. Najprej izključite iz prehrane vse mlečne izdelke, ki vsebujejo laktozo. V nekaj tednih boste sami ugotovili, ali je bil vzrok težav pomanjkanje encima laktaze. Če ni intoleranca na laktozo, se lotite izključevanja živil z glutenom. Ta preizkus bo trajal dlje, a na koncu boste vseeno lahko ugotovili, ali je kakšna sprememba. Enako lahko izključujete alergijo, začnite z oreški.

Napišite na list, katera zdravila jemljete, katere vitaminske in druge prehranske dodatke. Ni izključen vpliv teh na prebavo. Predlagam pregled žlez z notranjim izločanjem, a to že posega v domeno vašega osebnega zdravnika.

Imate 43 let in težave trajajo nekaj let. Ali to pomeni, da ste bili do nedavnega povsem zdravi in brezskrbni? Kakšna sprememba se je zgodila pred nekaj leti? Ste pomislili, da je težava lahko čustvene narave? Kljub številnim diagnostičnim postopkom ostane več kot četrtina zdravstvenih težav nepojasnjenih. Ne najdemo vzroka in tudi ne vemo, kako zdraviti. Veliko bolj prostrana kot telo je psiha. Kako naj bi šele tej prišli do dna! Objektivnih metod za merjenje stresnih obremenitev ni. Malo po malo vsi poskušamo, psihiatri, psihologi in poznavalci alternativnih metod zdravljenja. Kdo je uspešnejši, ne vem. Najbrž tisti, ki si pridobi vaše zaupanje.