»Karizmatičen igralec, ki s svojo neusahljivo energijo, z močno odrsko prezenco, s pretanjenim občutkom za ritem in seveda z nezmotljivim komičnim čutom zna hkrati začarati gledalce in za seboj potegniti tudi soigralce,« je o Škofu, ki je od leta 2003 član SNG Drama Ljubljana, zapisala žirija Borštnikovega srečanja. Gledališki ustvarjalec, harmonikar in pevec je pred tem dolga leta deloval v Slovenskem mladinskem gledališču, domače gledalce pa osvojil z vlogami v komičnih televizijskih oddajah, denimo Teater Paradižnik, Pravi biznis in Naša mala klinika. »Ko na odru gledamo Janeza Škofa, se zdi, kakor da igra z neverjetno lahkostjo, hkrati pa z energijo in prezenco napolnjuje ves prostor. Enkrat nas navdušuje z minimalizmom v izrazu, drugič z ludizmom, pa s presenetljivo komiko in drobnimi, preprostimi, a izvirnimi in neskončno duhovitimi domislicami. Njegova igra je skrajno domišljena in analitična, pa vendar se zdi, kot da prihaja iz notranjega impulza, izčiščenega instinkta. Res je, Janez Škof ima 'igro v krvi'. Zato ni presenetljivo, da je v svoji karieri zasnoval številne like, ki danes veljajo za antologijske in se jih po dvajsetih, tridesetih ali več letih še vedno živo spominjamo. Ob tem ohranja in nadgrajuje svežino svojega igralskega izraza - kot igralec je še zmeraj radoveden, iskateljski in igriv,« pojasnjujejo v utemeljitvi, ki jo je pripravila Tea Rogelj. Škof je v preteklosti prejel že dve Borštnikovi nagradi in sicer leta 2005 ter 2014, 1994 pa je prejel tudi naziv Žlahtni komedijant.


Janez Škof ljubi tudi harmoniko in petje. Foto: Mediaspeed


Borštnikov prstan za življenjsko delo bodo Škofu podelili na letošnjem 53. Festivalu Broštnikovo srečanje, ki bo v Mariboru potekalo od 15. do 28. oktobra in v 14 dneh ponudil nekaj manj kot 70 raznolikih dogodkov. Slavnostno odprtje bo v petek 19. oktobra, ko se v galeriji Vetrinjskega dvora odpira razstava v spomin igralcu Jerneju Šugmanu, nato pa v dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor sledi otvoritvena predstava Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja in koprodukciji SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega ter Cankarjevega doma. 


Gledalce je Janez Škof večkrat navdušil tudi v tandemu s pokojnim Jernejem Šugmanom. Foto: Blaž Samec


Nagrado Borštnikov prstana vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, dobitnika pa je letos izbrala posebna žirija, ki jo sestavljajo lanska dobitnica Saša Pavček, novi umetniški direktor festivala Aleš Novak, dramaturg Blaž Lukan, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran in teatrologinja Barbara Orel.