Princ Harry in njegova soproga Meghan sta, vse odkar sta javno oznanila svojo zvezo, tiho bila bitko tako z britanskimi kot tujimi tabloidi. Mediji do bodoče vojvodinje niso bili prizanesljivi, še manj, ko je postala Harryjeva žena in mu nato povila prvega sina Archieja. Vse laži, ki so jih v naskakovanju večje branosti, objavljali časopisi in revije, sta prenesla z dvignjeno glavo, a naposled je bilo vsega preveč. Sinoči sta zakonca Sussex tako oznanila, da proti enemu izmed britanskih medijev vlagata tožbo na vrhovno sodišče. 

Gre za nedeljski časopis Mail on Sunday, ki je februarja letos objavil zasebno pismo, ki ga je Meghan napisala svojemu očetu Thomasu Marklu, kot opozarjata zakonca Sussex pa je bilo pismo prirejeno, da je časopis lahko svetu predstavil svojo izkrivljeno podobo vojvodinje. »Vsebina zasebnega pisma je bila objavljena protizakonito in z namenom, da se uniči ugled osebe ter zmanipulira mnenje vas, bralcev,« sta Harry in Meghan zapisala v sporočilu za javnost, ki sta ga objavila na svoji uradni spletni strani Suusex Official. »Ne samo, da so pismo objavili protizakonito, tudi spremenili so njegovo vsebino, tako da so objavili le določene stavke in besede ter zakrili nekatere odstavke, da bi le podkrepili laži, ki so jih o Meghan v svojih publikacijah razširjali zadnje leto,« je opozoril kraljevi par. 

Sporočilo, ki je sicer napisano v prvi osebi množine, jasno sporoča, da je Harry tisti, ki ne more več križem rok gledati krivic, ki se dogajajo njegovi izbranki. »Žal je tudi moja žena postala žrtev britanskih tabloidov, ki se lotevajo seciranja življenj posameznikov brez razmisleka o posledicah njihovih dejanj. Proti njej so sprožili neusmiljeno poročevalsko kampanjo, ki je še dodatno eskalirala med njeno nosečnostjo in po rojstvu najinega sina,« je odkrito zapisal princ in razodel, da so britanski mediji izkoristili odsotnost vojvodinje, ko je bila ta na porodniški. Takrat so o njej razširjali nesramne zgodbe, »devet mesecev njene porodniške so jo skoraj vsak dan omalovaževali,« je prepričan Harry, zadnjih nekaj tednov, ko se je znova vrnila h kraljevim dolžnostim in pokazala v javnosti, pa o Meghan znova poročajo v pozitivnem duhu. »S tem razkrivajo svojo dvojno moralo,« pravi princ, ki je odločen, da se mora takšno vedenje prenehati. »Ona je še vedno ista ženska, kot je bila pred enim letom na najin poročni dan, in prav takšna, kot ste jo videli na najini tokratni afriški turneji,« je zapisal Harry. 

»Za te določene medije je vse skupaj igra, ki pa je midva nisva bila pripravljena igrati že vse od začetka,« je v sporočilu nadaljeval princ in dejal: »Predolgo sem bila tiha priča njenemu trpljenju. Da bi še vedno samo stal ob strani in ne bi storil ničesar, je v nasprotju z vsem v kar verjameva.« V času digitalne dobe dnevne novice namreč naslednji dan ne končajo več v smetnjaku. Nemudoma jih pograbijo mediji po celem svetu in s tem pomagajo razširjati laži, skrbi Harryja. »Oba verjameva v svobodo medijev in objektivno poročanje resnice, vidiva jo kot temelj demokracije in v luči trenutnega stanja po svetu potrebujemo odgovorne medije, kot še nikoli doslej,« sta prepričana zakonca Sussex, ki se s tožbo proti britanskemu tabloidu, ki se požvižga na tovrstne vrednote, želita postaviti po robu spornim praksam. »Na neki točki je edina stvar, ki jo lahko narediš, da se upreš takšnemu ravnanju, saj uničuje ljudi in njihova življenja. Gre namreč za nasilje, ki prestraši in utiša ljudi«" sta razložila Harry in Meghan. 


Nasilje, kot sta ga poimenovala zakonca Sussex, je Harryju še predobro znano, saj je bila tudi njegova pokojna mati princesa Diana po ločitvi od princa Charlesa tarča neusmiljenega linča britanskih tabloidov, kar jo je na koncu stalo življenja, saj je umrla v tragični prometni nesreči, ki naj bi jo zakrivili prav neumorni papraci. Spomin v princu še kako živi in javnost je ponovno opomnil nanj prav v tem sporočilu. »Ne morem vam opisati, kako boleče je bilo prenašati to propagando proti Meghan,« je zapisal Harry in nadaljeval: »Najbolj me je strah, da bi se zgodovina ponovila. Videl sem, kaj se zgodi nekomu, ki ga imam rad, ko ga mediji pričnejo obravnavati kot blago in ne več kot resnično osebo. Izgubil sem mamo, in zdaj vidim, da tudi moja žena postaja žrtev istih uničujočih sil.« Zakonca Sussex sta odprto pismo o odločitvi za tožbo delila z javnostjo tudi zato, ker sta jim hvaležna za vso podporo, ki jim jo izkazuje. »Vašo podporo res ceniva. Čeprav se morda ne zdi, jo res potrebujeva,« sta zaključila svoje sporočilo. 

Meghan v tožbi zastopa odvetniška pisarna Schillings, nikakor pa ne gre za prvi kraljevi ukrep proti medijem te vrste. Leta 2012 sta se na sodišče s podobno tožbo podala tudi princ William in vojvodinja Kate. Tožila sta francoski medij, ki je objavil fotografije vojvodinje zgoraj brez na počitnicah, na koncu pa dosegla poravnavo. 


Preberite še: 

Kdo je psiček Slash, ki je slovenskim odbojkarjem prinesel srečo 

Presenetljiv način priprave jajc za zajtrk