»Vse je narobe. Ne bi smela biti tukaj. Morala bi biti v šoli na drugi strani oceana. A vi se po rešitve obračate na nas mlade. Kako si drznete!« je mlada švedska aktivistka začela svoj govor. »S svojimi praznimi obljubami ste mi ukradli sanje in otroštvo, pa sem pravzaprav ena izmed srečnejših na tem svetu. Ljudje trpijo, ljudje umirajo, celotni ekosistemi se podirajo, smo priča masovnemu izumrtju vrst, vse, o čemer govorite, pa je še vedno denar in pravljice o večni gospodarski rasti. Kako si drznete! Več kot 30 let je znanost na tem področju kristalno jasna. Kako si drznete gledati stran in priti sem ter trditi, da počnete dovolj za prihodnost našega planeta, ko pa o učinkovitih ukrepih ni ne duha ne sluha,« je Greta Thunberg okarala okoli 60 svetovnih voditeljev, ki so se zbrali na konferenci Združenih narodov (ZN) v New Yorku.

»Petdesetodstotna možnost, da nam z zmanjšanjem emisij v naslednjih desetih letih za polovico uspe globalno segrevanje obdržati pod zvišanjem za 1,5 stopinje Celzija, kar bo sprožilo celo kopico verižnih reakcij, ki jih človeštvo ne more več spremeniti, se nam, ki bomo morali živeti s posledicami, preprosto ne sliši sprejemljiva. Kako se drznete pretvarjati, da bomo tako črno prihodnost rešili z nadaljevanjem poslov kot doslej in nekaj tehničnimi ukrepi,« se je od jeze in žalosti na robu solz tresla 16-letnica. 

»Danes tukaj ne bo predstavljenih točnih rešitev ali načrtov, kako zaustaviti podnebne spremembe, ker preprosto niste dovolj zreli, da bi resnici pogledali v obraz. Puščate nas na cedilu, mladi pa začenjamo spoznavati vašo izdajo. Oči vseh prihodnjih generacij so uprte v vas. Če nas boste še naprej razočarali, vam ne bomo nikdar odpustili. Ne bomo dovolili, da gre tako naprej. Tukaj in zdaj potegnemo črto. Svet se prebuja in spremembe prihajajo, pa naj vam bodo všeč ali ne,« je še posvarila Švedinja, ki je zagnala svetovno gibanje Petki za prihodnost in ki je skupaj s 15 drugimi mladimi iz 12 držav pri otroškem odboru ZN vložila pritožbo, v kateri očitajo članicam svetovne organizacije, da ne storijo dovolj za okolje in s tem kršijo konvencijo ZN o pravicah otrok. 

Morda se bodo Gretine besede le dotaknile odločujočih, 66 držav je pred današnjim začetkom splošne razprave svetovnih voditeljev v okviru 74. zasedanja Generalne skupščine ZN, ki poteka pod sloganom Tekma, ki jo lahko zmagamo, tekma, ki jo moramo zmagati, že izrazilo namero doseganja ogljične nevtralnosti do leta 2050. Gre za skupno 10 regij, 102 mesti, 93 podjetij in 12 vlagateljev, kar pa v boju proti podnebnim spremembam gotovo ni dovolj, saj mlada Švedinja poudarja, da bi prihodnost našega planeta morali na prvo mesto postavljati vsi med nami in ne samo mladi aktivisti, ki jih je angažirala s svojim gibanjem. To je povedala tudi južnoafriškemu komiku Trevorju Noahu, ko je pred dobrim tednom gostovala na njegovi ameriški televizijski oddaji The Daily Show with Trevor »Vemo, da je nekaj narobe, da se planet segreva zaradi izpustov toplogrednih plinov, da se topijo ledeniki in da bo to vodilo v rast temperatur po svetu ter več ekstremnih vremenskih pojavov. A veliko ljudi se ne zaveda, kako resna je pravzaprav podnebna kriza, ki nam preti, ker jih nihče ne informira. Trenutno smo že sredi šestega masovnega izumrtja rastlinskih in živalskih vrst na planetu Zemlja. Ljudje ne vedo, da vsak dan izumre tudi do 200 različnih vrst,« je nadaljevala mlada aktivistka in poudarila, da je najpomembnejša stvar, ki jo moramo ta trenutek storiti prav vsi, ta, da smo dobro seznanjeni s podnebnimi problemi. Šele, ko bomo razumeli, kaj se dogaja, bomo namreč lahko z vseh koncev sveta pritisnili na politiko in ustvarili globalno politično gibanje, ki bo povzročilo spremembe zakonodaje, ki trenutno sploh še ne obstaja. »Vsak posameznik mora izkoristiti moč demokracije in voditelje prisiliti, da mu prisluhnejo, da ne bomo več ignorirali trenutnih alarmov,« je dejala.  

To zadnje je letelo predvsem na Američane, saj se v ZDA še vedno na veliko krešejo iskre glede vprašanja, ali se podnebne spremembe sploh resnično dogajajo. Aktualni ameriški predsednik Donald Trump namreč pogosto rad zatrdi, da gre za navadne laži in za argument postavi, da globalno segrevanje ne drži, ker je priča hladnemu vremenu. Greta je to izpostavila tudi v pogovoru z Noahom, ko je dejala: »Pri vas se pogovori vrtijo okrog tega, ali verjamete v podnebne spremembe ali ne, tam, od koder prihajam jaz, pa je to dejstvo.« 


Preberite še: 

V ringu z Emo Kozin

Ikea razkrila zimsko kolekcijo