Se vam zdijo Danci zares mnogo srečnejši od Slovencev in drugih narodov?

Danci niso mnogo srečnejši od Slovencev, razlika je samo v komunikaciji. Denimo če vprašaš Danca, kako se imaš oziroma kako si, bo vedno odgovoril zelo dobro, v nasprotju s Slovencem, ki ponavadi odvrne, gre, še kar in podobno. Sedaj ko mnogokrat pridem v Slovenijo (med našim pogovorom je bila na Bledu, op. a.), se pravzaprav čudim, kako so Slovenci podobni Dancem – po mentaliteti, odprtosti in prijaznosti.

Danci ne plačujejo radi davkov, so pa nekateri poučeni, da gre denar za skupno dobro. 

Meik Wiking, avtor knjige Lykke – v danskem jeziku to pomeni srečo – pravi, da je zanjo bistven občutek povezanosti, pri čemer si lahko pomagamo z obredi ob ognju in ob obrokih. Danci menda obedujejo ob svečah. Kaj pa vi?

Danci obvezno večerjajo skupaj, in če se le da, ob svečah. Pri nas tega nismo nikoli počeli, razen če smo imeli goste. Ko sem ta običaj hotela uvesti v naši družini, se je moj mož prvič zelo ustrašil, ker je mislil, da je kdo umrl.Po Wikingovih besedah je še ena zanimivost, značilna za Dansko, da devet od desetih prebivalcev rado plačuje davke, saj se zavedajo, da omogočajo socialno družbo, ki poskrbi za ljudi v stiski. Na voljo je brezplačno šolstvo, mladim pomagajo pri zgodnjem osamosvajanju s poceni najemninami, oba starša dobita denarno podporo ipd. Kadar v Sloveniji omeniš davke, se zgražamo, da so previsoki; seveda gre pri nas davkoplačevalski denar pogosto v zadeve, ki nimajo zveze s splošno blaginjo državljanov. Smo Slovenci kulturno gledano vendarle tako drugačni, da naši oblastniki vidijo v prvi vrsti svoje osebne interese in so slepi za širšo sliko?

V nasprotju s Slovenci Danci ljubijo svojo domovino. Slovenci tega ne izrazijo preveč na glas, ker se mogoče bojijo pretiranega nacionalizma. Danci ne plačujejo radi davkov, so pa nekateri poučeni, da gre denar za skupno dobro. Najdejo se tudi kakšni, ki se jim na veliko izognejo. Trenutno imamo veliko afero v zvezi s socialno delavko. Goljufala je tako, da je namesto pomoči potrebnim kar deset let nakazovala na svoj račun denar v skupni vrednosti 150 milijonov danskih kron, ne da bi jo kdo nadzoroval.

Danci so zadnja leta postali zelo odprti in prijazni do mimoidočih. Pred kratkim so na televiziji spodbujali ljudi, naj vsakega na cesti pozdravijo: Hej! Kar je zelo značilno za Dance v zvezi z vzgojo otrok in mladih. 

Zdravja in občutka svobode, da imamo mi glavni vpliv na svoje življenje, si želimo vsi. Ali drži, da ga imajo prebivalci Danske več tudi zaradi priljubljenega kolesarjenja?

Danska nima nobenih hribov, najvišji vrh se imenuje Himmelberg, visok je 150 metrov. Prav zato je kolesarjenje neverjetno razvito, tudi pozimi v slabem vremenu. Povsod so zgradili tako široke kolesarske steze, da se na številnih ožjih cestah dva avta težko srečata. Mi avtomobilisti smo zelo zapostavljeni. Večina družin ima samo po en avto in ne poznam nikogar, ki bi ga kupil svojim otrokom. Tukaj se kaže velika razlika med Slovenci in Danci.Zanimivo, da Danci na splošno ne veljajo za prijazne in ves čas smehljajoče se, kot lahko vidimo denimo v ZDA. Kako si to razlagate? Je bolje imeti resen obraz in v sebi nasmeh kot nasmejan obraz, v sebi pa vse kaj drugega kot iskreno prijaznost?

Danci so zadnja leta postali zelo odprti in prijazni do mimoidočih. Pred kratkim so na televiziji spodbujali ljudi, naj vsakega na cesti pozdravijo: Hej! Kar je zelo značilno za Dance v zvezi z vzgojo otrok in mladih in ne vem, ali je tako tudi v Sloveniji, je sodelovanje. Skoraj vse večje naloge tako v šoli kot na univerzi rešujejo v skupinah, torej ne individualno. Mislim, da ima tudi to vpliv na temo »lykke«, ker se tako med mladimi ustvarijo prijateljstva.