Jure Bornšek je diplomirani fizioterapevt ter specialist ortopedske medicine in manualne terapije. V Ljubljani vodi svojo ambulanto in sodeluje z vrhunskimi športniki, tudi na velikih tekmovanjih, že desetletje. Letos je vodja terapevtov tudi na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer se naši junaki bojujejo za najvišja mesta. Jure nam je kljub natrpanemu urniku prijazno naklonil nekaj časa prek elektronske pošte in nam razgrnil dogajanje v športnem zaodrju. 

Kakšna je priprava vrhunskega športnika na tako veliko tekmovanje, kot so olimpijske igre: ali se takšne priprave razlikujejo od tistih rednih, med sezono oziroma svetovnim pokalom?

Priprava je odvisna od športa, vsekakor pa je večji del sezone podrejen temu, da so športniki v času olimpijskih iger v najboljši formi. V vrhunskem športu si ne morejo več privoščiti, da bi med sezono delali manj, ker so na razporedu olimpijske igre. Vedno gredo v sezono maksimalno.


Veliko jih misli, da so spremljevalne ekipe športnikov na olimpijskih igrah na dopustu, saj nismo medijsko izpostavljeni. Vsekakor pa vsi potrebujemo dopust, ko se vrnemo domov. Delamo vsaj od sedmih zjutraj do enih ali dveh ponoči, brez prostih dni.


Koliko fizioterapevtov in zdravnikov spremlja našo olimpijsko ekipo? Kako sodelujete?

Olimpijsko ekipo spremlja pet zdravnikov in enajst terapevtov. Zdravniško ekipo vodi dr. Matjaž Turel, vodja terapevtov sem jaz. Sodelovanje je na najvišji ravni, saj vsak ve, kaj je njegova naloga, zato ne izgubljamo časa z nepotrebnimi zadevami. Ob tem se tudi odlično razumemo, kar je osnova za vrhunsko delo.

Katere športnike oziroma discipline oskrbujete vi?

Kot sem omenil, sem vodja terapevtov in po potrebi pokrivam vse športe, bolj specifično pa deskarje na snegu. V osnovi ima vsak šport svojega terapevta, vendar priskočim na pomoč, če je potrebno.Kakšna je vloga fizioterapevta na dan tekmovanja: koliko vas športnik potrebuje pred tekmovanjem in po njem? Kakšne so priprave pred tekmovanjem in kaj sledi po tekmovanju?

Na dan tekmovanja ima športnik rad mir, zato ga nadgradimo samo s kakšno spodbudno besedo. Pri nekaterih športnih, kot je recimo tek na smučeh, pa terapevti izvajajo sproščanje med enim in drugim tekom. Pred tekmovanjem in predvsem po tekmovanju pa se začne naše glavno delo. Predvsem če ima športnik več tekem, so pomembni regeneracija in sproščanje telesa ter saniranje novonastalih poškodb. Večkrat delamo pozno v noč, vendar to ni ovira, saj vemo, zakaj smo tukaj.

Letošnjim olimpijskim igram kar pošteno nagaja vreme, zaradi katerega se spreminja razpored tekem: kako veliko breme to prinaša športnikom in njihovi pripravljenosti? 

Letos je res mrzlo, saj se temperature ob orkanskem vetru spustijo do -20 stopinj in nižje. Športnikom je to vsekakor breme, vendar veljajo za vse iste razmere. Pred kratkih sem bral prispevek, v katerem je bilo napisano, da naj gredo športniki rajši drugam, če jih zebe. No, mene zebe, ko sem oblečen v štiri plasti, zamislite si skakalce, smučarje, tekače in druge v tankih dresih pri tej temperaturi. Tisti, ki tako misli, se ne zaveda, kako je to težko. Velik poklon vsem, ki tekmujejo v teh razmerah in se trudijo zase in svojo državo.


Proti koncu iger postane olimpijska vas že kar malo strašna, saj vsi hodijo s podočnjaki in utrujeni. Ni humano, ampak se ob uspehu vse to pozabi in na to smo pripravljeni.


Fizioterapevti, tako pravijo, ne pripravljate le športnikovega telesa na izjemne napore, temveč spodbujate tudi duha: bi se strinjali, da ste fizioterapevti veliko več, da znate prisluhniti športniku ob čustvenih stiskah, razočaranjih, porazih, da znate spodbuditi in motivirati? Ste njihovi zaupniki?

Globoko vprašanje, ki ima še globlji odgovor. Vsekakor je fizioterapevtska ambulanta kraj, kjer se vsi družijo, pogovarjajo in velikokrat izveš, česar ne bi smel. Če ob dobri terapiji znaš še dobro svetovati in prisluhniti, si kompleten. Ob tem velja poudariti, da se terapevti ne smemo ukvarjati s psihologijo športnika, ampak se s tem ukvarjajo specialisti za to področje. Večina športnikov je dnevno na liniji s svojimi psihologi. Kot terapevt sem zelo etičen in besede športnika v ambulanti ostanejo izključno pri meni. Si popolnoma zaupamo.Kako poteka vaš delavnik na olimpijskih igrah?

Veliko jih misli, da so spremljevalne ekipe športnikov na olimpijskih igrah na dopustu, saj nismo medijsko izpostavljeni. Vsekakor pa vsi potrebujemo dopust, ko se vrnemo domov. Delamo vsaj od sedmih zjutraj do enih ali dveh ponoči, brez prostih dni. Proti koncu iger postane olimpijska vas že kar malo strašna, saj vsi hodijo s podočnjaki in utrujeni. Ni humano, ampak se ob uspehu vse to pozabi in na to smo pripravljeni.


Kot terapevt sem zelo etičen in besede športnika v ambulanti ostanejo izključno pri meni. Si popolnoma zaupamo.


Za vrhunskimi športniki stojijo vrhunske ekipe trenerjev, serviserjev, fizioterapevtov, zdravnikov … Kakšno je vzdušje v letošnji slovenski olimpijski ekipi ob dozdajšnjih vremenskih zapletih?

Vzdušje je odlično kljub vremenskim zapletom. Seveda, imeti na kupu toliko športnikov in spremljevalne ekipe pomeni tudi različne karakterje in občasna trenja so normalna. Predvsem se največ dogaja znotraj posameznih ekip. Vsi se trudimo, da ima športnik čim več časa razmišljati samo o svojem nastopu in da izključimo moteče dejavnike.