Sodnik Ciril Keršmanc je v obrazložitvi povedal, da petčlanski senat, ki je sodbo sprejel soglasno, ne dvomi, da je bil Cakić zaradi kombinacije osebnostne motnje ter alkohola in kokaina, ki ju je pred tem užil, v času dejanja bistveno zmanjšano prišteven.
Senat se je strinjal, da je Cakić še pred usodnim dogodkom 18. junija lani iskal naklonjenost Tiča in da je v stanovanje, kjer se je zgodil uboj, skupaj z njim odšel prostovoljno. Prav tako po mnenju senata ni dvoma, da je med njima prišlo do »nekega stika spolne narave«, ki ni bil prisiljen. Slednje tako nasprotuje Cakićevemu zagovoru, da je bilo njegovo dejanje posledica tega, da ga je Tič spolno zlorabil.
Kaj točno naj bi botrovalo napadu, sodnik v obrazložitvi ni povedal, je pa opozoril, da bi Tič lahko preživel, če bi pomoč prišla pravočasno oziroma če bi Cakić operativno-komunikacijski center poklical prej. Tako pa je to storil šele potem, ko se je prej umil, oblekel, vzel ključe in zaklenil stanovanje.Posebno pozornost je sodnik posvetil obrazložitvi višine kazni. Slednjo je primerjal z drugimi sankcijami, ki so bile za dejanje uboja v bistveno zmanjšani prištevnosti izrečene v zadnjega četrt stoletja. Primeri, ki jih je navedel, kažejo, da so sodišča za takšna dejanja prisojala od sedem do devet let. Pri tem se je posebej dotaknil navedb Cakićevega zagovornika Gorazda Fišerja v zaključni besedi, ko je dejal, da če bi bil Cakić ženska, da bi ga obravnavali kot žrtev. Postregel je s primeri iz sodne prakse, ko so bile tudi ženske za dejanje uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti obsojene na približno enako kazen.
Pri izreku sankcije se po besedah sodnika sodni senat ni osredotočil toliko na vprašanje, koliko je vredno posamezno življenje, ki je zanj sicer neprecenljiva dobrina, ampak na samo ravnanje in pa na to, da določi sankcijo, za katero ocenjuje, da bo dosegla svoj namen.
Cakiću je dejal, da upa, da ga bo ta obsodba streznila in da bo življenje v zaporu izkoristil tako, da se ne bo podal v nova kazniva dejanja. »Da boste lažje živeli sami s sabo, bi bilo smiselno, da se v tem času preusmerite v nekaj, kar bo usmerjeno v reševanje življenj in ne v njihovo odvzemanje. Če si boste izbrali takšen cilj, boste lažje živeli s sabo in ne boste spet zapadli v spiralo zlorabe drog in alkohola,« je dejal sodnik.Odvetnik Fišer je v izjavi novinarjem po izreku sodbe dejal, da se bo o morebitni pritožbi odločil potem, ko bo prebral njen pisni odpravek. Najbolj ga zanima, kako bo sodišče obrazložilo mnenje, da je Cakić imel namen Tiču vzeti življenje. »Nato se bova odločila, ali se bova pritožila,« je dejal.
Tožilka Tamara Gregorčič pa je odločitev sodišča pozdravila. Strinja se s tem, da je sodišče Cakiću izreklo kazen zapora, kot tudi, da je pritrdilo kvalifikaciji kaznivega dejanja, kot jo je sama predlagala. Manj pa je zadovoljna z višino dosojene kazni (sama je predlagala 12 let zapora), a se bo o morebitni pritožbi odločila potem, ko bo prebrala pisni odpravek.
Cakić je sicer danes izrazil željo, da bi na prestajanje zaporne kazni odšel, še preden bo odločitev sodišča pravnomočna, o čemer mora sodišče še odločiti. Je pa že danes sklenilo, da do prestajanja zaporne kazni ostaja v priporu.