Buče so bile priljubljena in nepogrešljiva hrana številnih indijanskih ljudstev; cenili so jih tudi zaradi zdravilnih učinkov in mistične moči. Danes poznamo več kot 800 sort, poleg barve in oblike pa se seveda najbolj razlikujejo po okusu in uporabi.

Polne hranil

Buče vsebujejo okoli 90 odstotkov vode, beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, železo, vitamine A, B, C in E. So odlična dietna hrana, saj njihovo meso vsebuje zelo malo kalorij (približno 25 kcal/100 g, odvisno od sorte). Priporočajo jih pri shujševalnih kurah, želodčnih boleznih in sladkorni, revmi ter protinu. Sončno rumenooranžno barvo jim dajejo karotenoidi, ki niso le lepi na pogled, ampak delujejo tudi kot naravni antioksidant, ki krepi imunski sistem. Hitro preidejo v spodnje plasti kože, zato njihov lokalizirani protivnetni učinek pomaga pri težavah, kot so ekcemi in akne. Karotenoidi v bučah prav tako varujejo kolagensko tkivo pred poškodbami in so odlično sredstvo proti staranju. Njihova čudovita vsestranskost se kaže tudi v tem, da spodbujajo razstrupljevanje telesa, varujejo pred prostimi radikali, so naravna zaščita pred rakom in zmanjšujejo možnost za pojav sive mrene. Uživajo jih lahko tudi ljudje, podvrženi srčno-žilnim boleznim, saj karotenoidi zmanjšajo oksidacijo maščobnih snovi, kot je slabi holesterol, ki lahko poškoduje žile.

Bučnice

Poleg hranljivega mesa nikar ne pozabite na semena, ki se odlično odrežejo v ohranjanju zdravja in lepega videza. Z vitamini, minerali in nenasičenimi maščobnimi kislinami najbogatejše so pečke buče golice. Krepijo mišice mehurja, pri moških pa pomagajo pri težavah s prostato in pri motnjah v potenci, zato pravijo tudi, da je buča afrodiziak. Iz pečk stiskajo olje, ki ga hladnega največ uporabljamo v kuhinji, a je dobrodošlo tudi za zunanjo rabo. Ker ima pH-vrednost med 5,0 in 5,5, je idealno za nanos na kožo, saj jo ohranja napeto in elastično. Visoka vsebnost kalija pomaga tudi pri čiščenju kože, olje pa bo lasem in nohtom povrnilo moč in sijaj.

Kulinarika

Iz različnih vrst buč lahko pripravite najrazličnejše jedi, od juh in glavnih jedi do sladic. Buča se kot sestavina v receptih najpogosteje pojavlja v obliki pireja, ki ga z lahkoto pripravimo sami doma. Z lupilnikom najprej odstranite zunanjo tršo lupino. Narežite bučo na nekoliko večje kose in jih v sopari kuhajte 20–30 minut oz. dokler se meso ne zmehča. Nato ga le še pretlačite z vilicami ali v mešalniku. Bučni pire lahko v večjih količinah brez težav tudi zamrznete in ga nato uporabljate po potrebi.