Nekatere dišave to uspešno počno že desetletja. Poznavalec parfumov John Oakes je v svoji knjigi V raju parfumov zbral neizpodbitne zmagovalce. Parfume, ki so ustvarjeni tako genialno, da ob nenehni poplavi izdelkov na tržišču, še vedno najraje posegamo prav po njih. Razkrivamo vam tri legende, ki generacije navdušujejo že skoraj sto let.  


Jean Patou Joy

Ob padcu borze na ulici Wall Street leta 1929 je bil pretresen cel svet. V Franciji se je kreator visoke mode Jean Patou na to odzval z načrtom ustvariti 'najdragocenejši parfum na svet'. Predvideval je, da je to pravo zdravilo za finančni polom njegove elitne klientele. Vsi so verjeli, da je nor. Patou je svojemu španskemu parfumarju Henriju Almerasu pustil popolno svobodo, da uporabi katere koli sestavine in kolikor jih želi – dokler je, seveda, izbral najboljše. Rezultat tega je bil Joy. 'Čudovito' je bil Patoujev vznesen odziv, in takšen je ostal še do danes.

Veličina parfuma Joy leži v zavrnitvi nižjih standardov. Svoje skrivne formule ni nikoli spremenil, a se je vendarle kosal in porazil vsakogar, ki ga je želel vreči s kraljevega prestola.

Katere pa so potem njegove izredno drage sestavine? Bolgarska vrtnica in jasmin iz Grassa v dvojnih količinah, neomejeno in pristno. En vdihljaj te nenavadno bogate in močne dvojice odnese človeka naravnost v sedma nebesa. Mešanica je tako močna, da Joy sploh ne potrebuje osnovnega utrjevalca.

To je odličen, mogoče največji dosežek romantičnih parfumov. Joy je edinstven – je ženski dinamit.

DRUŽINA: neizmerno bogato cvetlična

ZDRUŽLJIV: vsa zvezdna znamenja, celo športen strelec, previden vodnar in resen bik

NA KRATKO: nedosegljiv

OCENA: 5 zvezdic


Chanel No. 5

Ta klasika med klasiki, tako slaven parfum, da je postal sinonim za številne ideje in obstoj samega parfuma. Vsakdo, ki pomisli na parfum, se vedno spomni na Chanel No. 5. Bolj kot katerikoli drugi parfum dokazuje, da starost nima popolnoma nobene povezave s stalno veličastnostjo in priljubljenostjo. Chanel No. 5, ki je bil narejen leta 1921 in ima še vedno enako formulo ter je ravno tako ustekleničen v kvadratni steklenički s preprosto črno belo kombinacijo, je danes še vedno najbolj znan in priljubljen parfum na svetu.

Večna edinstvenost parfuma No. 5 je rezultat Chanelinih napotkov parfumarju Ernestu Beauxu, da želi parfum, zaradi katerega bodo ženske dišale kot ženske in ga ne bodo mogli nikoli kopirati. Njegova zamisel je bil trio novih in še skrivnih aldehidov, ki so se združili z bolgarsko vrtnico, jasminom, gojenim izključno v mestu Grasse za hišo Chanel, cvetom ylan-ylanga in pridihom irisa, šmarnice, olja neroli, sandalovine, vetiverjem in hrastovimi listi ter dotikom mošusa. Ti skrivnostni aldehidi so opravili svoje, saj so spojili vse sestavine tako, da je imel No.5 popolnoma samostojen in ničemur podoben vonj – nemudoma prepoznaven. Dosegli so nemogoče in ustvarili čudež. Od takrat se ni nič spremenilo. A najbolj ljubka in poželjiva prednost parfuma No. 5 je verjetno ta, da ga ženske obožujejo nositi in moški ljubijo ženske, odišavljene z njim!

DRUŽINA: aledihdno-cvetlična

ZDRŽULJIV: vsa zvezdna znamenja objame z enako močjo

NA KRATKO: legendaren

OCENA: 5 zvezdic 


Guerlain Shalimar

Pravilno izgovorite Shalimar (zašepetajte) in v trenutku boste želeli vedeti, kaj pomeni. To je večna ljubezenska zgodba: v veličastni marmornati grobnici Tadž Mahala, ki ga je v 17. stoletju zgradil mugalski vladar Šah Džahan v spomin svoji ženi Mumtaz Mahal, je v veličastnih vrtovih Shalimar (Bivališče ljubezni) postavil grobnici za njiju, da bi se v večnosti sprehajala skupaj. Ta večna prelepa ljubezenska zgodba živi naprej v čudovitem Guerlainovem parfumu.

Shalimar se je prvič predstavil leta 1925 na mednarodni razstavi okrasne umetnosti v Parizu in povzročil vznemirjenje, ki ga je Guerlain pričakoval. Vse se je pričelo, ko je Jacques Guerlain zlil vaniljin etil, novo umetno snov, pridobljeno iz vaniljevih strokov, v stekleničko parfuma Jicky, 'samo da bi videl, kaj se bo zgodilo'. In nastal je Shalimar! Ustvarjen na tem opojnem in kremnem pridihu vanilje, potopljen v razkošno romantično harmonijo bergamota, vrtnice, jasmina in irisa, ki se popolno zliva s sladko-čutno toploto bogate smole iz rebrinovca in kumarina.

Shalimar je s svojo privlačno oblikovano kristalno stekleničko iz stekla baccarat in safirno modrim pokrovčkom nemudoma doživel velikanski uspeh. In še danes nesporno velja za popolno ikono orientalskega parfuma.

DRUŽINA: bogato orientalska

ZDRUŽLJIV: bik, rak, devica, škorpijon, kozorog, ribi: ni priporočljiv za zračna znamenja

NA KRATKO: čaroben

OCENA: 5 zvezdic