Kohezijski minister Marko Bandelli si je v zadnjem času privoščil kar nekaj spodrsljajev. Pred tedni je v javnost prišlo, da je s službenim vozilom po avtocesti vozil z modrimi lučmi, ker se mu je mudilo na kongres občin in tekmovanje osnovnošolskih otrok. Zlorabo funkcije je takrat svojevrstno pojasnil z besedami, da lahko »po zakonu počne, kar hoče«. 


Foto: Jože Suhadolnik


Sodu pa je sedaj odbilo dno njegovo neprimerno pisanje županskemu kandidatu v občini Komen Eriku Modicu. V pismu, ki mu ga je poslala septembra je bil Bandelli kritičen do Modičevih potez, pri čemer mu je navrgel, da že ve, kaj pomeni nepodpora dveh resorjev, ki ju vodi Stranka Alenke Bratušek (SAB). Vsebina pisma je tudi razkrila, da je bandelli Modica opozoril, da imajo njegove poteze lahko vpliv pri črpanju evropskega denarja, o katerem odločata ministrstvi pod okriljem SAB. Med drugim je namreč zapisal: »Pa sam veš pomen ne podpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture.« 

Premierju Marjanu Šarcu je ob tem končno prekipelo in je Bandellija na njunem pogovoru ponudil tri možnosti: naj odstopi sam, naj počaka, da premier predlaga njegovo razrešitev, kot tretjo možnost pa je omenil interpelacijo. Po srečanju s Šarcem minister iz vrst SAB ni dajal izjav, se bo pa vodstvo Stranke Alenke Bratušek sestalo jutri zjutraj in podalo svojo odločitev na novinarski konferenci. V stranki so že poudarili, da se je Bandelli opravičil za napako, pojasnilo okoliščin njegovega dopisovanja je premierju Šarcu pisno posredoval že pred srečanjem z njim. V pojasnilu je ponovno poudaril svojo zavezanost demokratičnim vrednotam, so povzeli v SAB.


Alenka Bratušek in Marko Bandelli Foto: Uroš Hočevar