Angelina Jolie je v prihajajoči številki ameriške revije podala svoje misli o položaju žensk v sodobni družbi, a ne v obliki intervjuja. Igralka se je o problematiki, ki si jo prizadeva izboljšati povsod po svetu, razpisala v eseju naslovljenem Zlohotnice: Zakaj svet potrebuje več zlobnih žensk. Oskarjevka, ki se je z nasiljem in človeško neusmiljenostjo srečala že v svojih dvajsetih, ko je v Sierra Leone v zadnjih izdihljajih državljanske vojne obiskala tamkajšnje begunce, v tokratnem eseju z besedo zlohotnica namiguje na oznako, ki ženske spremlja skozi vso zgodovino, eno izmed takšnih je Jolijeva upodobila celo v istoimenskem Disneyjevem filmu, ki bo nadaljevanje dobil konec letošnjega leta. Čarovnice. 

A kdo so bile čarovnice, se sprašuje igralka. Niso zares coprale, bile so le drugače misleče ženske, nerazumljene za čas svojega življenja, bodisi zaradi načina oblačenja, obnašanja ali govorjenja. »Če bi se rodila prej, bi me lahko na grmadi zažgali zaradi veliko mojih dejanj in prepričanj,« razmišlja Jolijeva. In čeprav se nam danes zdi naravnost smešno, da so nekoč ženske lahko zaradi plesanja in petja na prostem obsodili čarovništva, se lov nanje zaradi enakih »prekrškov« tudi v 21. stoletju nadaljuje, ugotavlja zvezdnica. Tako je Iranu in še številnih državah po svetu, kjer so deklice še danes prisiljene v poroke pred polnoletnostjo, tarče obrezovanja in drugih načinov genitalnega pohabljanja. Razlog? Rodile so se v družbo, kjer so manjvredne, umazane, nepomembne. Če se upirajo, so kaznovane, utišane. 

Angelina tudi svoje hčerke (Shiloh in Zahara na sliki) uči, naj razmišljajo s svojo glavo.

Tudi v demokratičnih državah se ženske še vedno srečujejo z oznako čarovnice, nadaljuje Angelina. Preseneča jo, kako veliko političark je označenih za takšne, ob tem pa jih opisujejo še s pridevniki, da so slabe matere, težke in deviantne osebe. A vse te ženske, ki jih oklicujejo za zlobne, so le site nepravičnosti in zlorab. »Zlobne ženske« preprosto nočejo skloniti glave in pozabiti na svoje pravice, četudi to pomeni, da bodo v boju tvegale svoje življenje. »Če je to zloba, potem svet potrebuje več zlobnih žensk,« ugotavlja igralka. 

»Ko vidim, v kakšne moške odraščajo moji sinovi, ne bi mogla biti bolj ponosna nanje. Svoje sestre neizmerno spoštujejo in one jim vračajo to spoštovanje,« je ponosna Angelina.

Veliko vlogo pri tem pa igrajo tudi moški, takšni, ki se ne bojijo ženske moči in stopajo ob njih, namesto pred njimi, je prepričana Jolijeva, ki enako uči tudi svoje otroke, 18-letnega Maddoxa, 15-letnega Paxa, 14-letno Zaharo, 13-letno Shiloh in 11-letna dvojčka Knox ter Vivienne. »Ko vidim, v kakšne moške odraščajo moji sinovi, ne bi mogla biti bolj ponosna nanje. Svoje sestre neizmerno spoštujejo in one jim vračajo to spoštovanje,« je zapisala v eseju. »Hčerkam velikokrat povem, da je najbolj pomembno njihovo razmišljanje. Lepo obleko si lahko nadeneš kadarkoli, a na koncu ni važno, kakšna je tvoja zunanjost, če si šibkih misli. Nič ni bolj privlačnega, lahko bi rekli tudi očarljivega, kot ženska z neodvisno voljo in svojimi prepričanji,« meni igralka. 

Njene lekcije so se otrok očitno že precej dotaknile, saj nikogar izmed njih ne mikata blišč in slava Hollywooda. »Noben izmed mojih otrok si ne želi postati igralec,« je Angelina pred kratkim razkrila. »Bolj jih zanima glasba. Všeč so jim filmi, a bolj procesi za kamero. Mad je navdušen nad montažo, Pax nad mešanjem glasbe,« je dejala. Glede na njihove raznolike korenine in potovanja pa jih zanimajo tudi druge kulture in svetovni jeziki. »Vsi moji otroci se učijo tuje jezike,« je leta 2016 v radijski oddaji za britanski BBC povedala igralka. »Shi se uči kamboški jezik khmai, Pax vietnamščino, Mad nemščino in ruščino, Z francosko, Vivienne želi znati arabsko, Knox pa znakovno govorico,« je bila ponosna. Najstarejšega Maddoxa bo navdušenje nad tujimi kulturami sedaj popeljalo še dlje, jeseni gre namreč na fakulteto, odločil pa se je za študij biokemije na univerzi Yonsei v Južni Koreji.