Gotovo ste že tu in tam zasledili neverjetne ponudbe, ki vam obljubljajo skok v katero svetovno velemesto za manj denarja, kot bi vas prišla karta za vlak od Maribora do obale. Takšni pripetljaji k sreči niso tako redki, kot neverjetni kozmični trenutki. Obstaja namreč kar nekaj trikov iskanja letalskih vozovnic in počitniških ponudb, ki bodo vašim popotniškim željam dali krila.1. Kdaj rezervirati ali kupiti? 

'First minute' ali 'last minute' ponudbe. Poznavalci vam bodo povedali, da je letalske vozovnice najbolje rezervirati nič prej in nič kasneje kot od mesec in pol do dva meseca pred odhodom na potovanje. Zapomnite si številko 60. Toliko dni pred oddihom pričnite brskati za letalskimi ponudbami.

Letalske družbe najnižjo ceno vozovnic ponudijo v času od sredine januarja do začetka marca. Takrat namreč malo ljudi razmišlja o poletnih dogodivščinah, saj so se po novoletnih praznikih pravkar zakopali nazaj v delo.

Nakup letalske vozovnice se tudi močno razlikuje od dneva v tednu. Najbolj ugodno boste leteli ob torkih in sredah. Rezervacija in plačilo leta se vam najbolj izplača ob torkih med 14. in 16. uro. Če načrtujete vikend pobeg, pa vozovnice iščite od petka zvečer do sobote.2. Lapsusi letalskih družb 

Motiti se je človeško in tudi letalskim družbam se včasih pripetijo napake v izračunih cen. Z malo sreče morda ujamete nizko nenamerno ponudbo prav do kraja, ki ste si ga že dolgo želeli obiskati. Da vam svetovnega spleta ni potrebno preverjati vsako sekundo dneva, obstaja nekaj odličnih portalov, kjer boste redno našli svežo mero trenutnih (ne)sreč. Če ste prilagodljivi in ukrepate hitro, so sanjske počitnice le še klik stran.

Airfarewatchdog.com vsak dan objavi seznam najbolj ugodnih letalskih pobegov z vaše trenutne lokacije.

Secretflying.com dnevno nudi nabor svežih neverjetnih ponudb, oči imajo široko odprte tako za napačnimi izračuni letalskih družb, kot tudi cenami hotelskih ponudnikov. Če jim sledite na družbenih omrežjih, boste novičke prejeli še hitreje.

Holidaypirates.com zanimajo počitniški paketi, ki jih lahko preprosto poiščete glede na kraj iz katerega se želite odpraviti.3. Pravilo 24 ur 

Če ste pri rezervaciji letalskih vozovnic resnično vztrajni, si ne oddahnite takoj, ko opravite prvi nakup. Iskalniki utegnejo po opravljeni storitvi osvežiti svojo ponudbo in vam pokazati ugodnejše vozovnice za isti kraj letovanja. Ker lahko večino letalskih vozovnic v roku 24 ur prekličete, včasih povsem brezplačno ali pa za droben odstotek cene, premislite, ali se vam morda bolj ne izplača, da vam povrnejo prvotno kupnino, vi pa rezervirate novo cenejšo različico istega leta.4. Cenovno ugodni ponudniki 

Nobena skrivnost ni, da je ugodneje leteti z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki. Če potujete z manj prtljage in vas hrana ter pretirano udobje na krovu ne zanimata preveč, so odlična izbira. A tudi pri nizkocenovnikih obstajajo triki, da vozovnice dobite še ceneje.

Priljubljeni ponudnik Ryanair operira po naslednjih pravilih:

  • Najcenejšo ponudbo razkrijejo od 54 do 10 dni pred odhodom leta.
  • Leti na glavna letališča v velemestih so veliko dražja. Izberite raje manjša pristajališča, ki vas še vedno pripeljejo v želeni kraj.
  • V iskanju ponudbe bodite fleksibilni in primerjajte cene tako na njihovi spletni strani kot v drugih iskalnikih letov. Ni pravila, zato se včasih zgodi, da je na domači strani ponudba ugodnejša, spet drugič pa vam jo bo serviral tuj portal.  5. Prestopno mesto 

Izkušeni popotniki dobro vedo, da se je včasih v sprednji žep bolje odpraviti okoli zadnje plati. To pomeni, da se utegne zgoditi, da bo let do tretje destinacije, ki pa prestopa v kraju, kamor si želite, cenejši, kot direktna pot do tja. Nihče ne zapoveduje, da morate opraviti celotno pot. Na letališču, kjer prestopate, preprosto izpustite naslednjo povezavo.  6. Pametni iskalniki

Če ste še povsem zeleni v svetu iskanja ugodnih letalskih ponudb, si je vredno zapomniti naslednjih nekaj spletnih iskalnikov. Nastavite kraj in čas potovanja, število prestopanj, omejite lahko tudi ceno in nemudoma boste dobili celo morje urejenih informacij. Poskusite z: 

- skyscanner.net

- kayak.com

- expedia.com 

- momondo.com 

- kiwi.com 

- tripadvisor.com

- orbitz.com